Inšpektorji IAEA-ja v Iranu. Foto: EPA
Inšpektorji IAEA-ja v Iranu. Foto: EPA

Zaradi vsebine poročila Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) bo Iran spet lahko razpolagal s 450 milijoni ameriških dolarjev. IAEA je namreč v četrtek sporočil, da je Iran nevtraliziral polovico svojih zalog višje obogatenega urana. Kot je poročal BBC, so zahodne države zadovoljne, saj to podaljšuje čas, ki bi ga Iran potreboval za izdelavo jedrske bombe.

Skladno s šestmesečnim sporazumom je Iran privolil v zmanjšanje obsega svojega jedrskega programa v zameno za olajšanje sankcij. Sporazum naj bi se iztekel 20. julija, nameravajo pa ga spremeniti v trajnega. Iranski predsednik Hasan Rohani je v petek ponovil stališče Irana, češ da je imela njegova država vedno miroljubne namene.

IAEA, katerega inšpektorji so v Iranu, mesečno izdaja poročila o tem, ali Iran spoštuje začasni dogovor s skupino P5+1, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Ta skupina želi, da Iran privoli v trajno zmanjšanje obsega svojega programa obogatitve urana in da dopusti inšpektorjem ZN-a več vpogleda.

Ameriška zvezna vlada zaradi sankcij zasegla iransko stavbo
Kot je sporočil newyorški zvezni tožilec Preet Bharara, je zvezna vlada z večino oškodovancev dosegla dogovor o prodaji iranskega premoženja v ZDA zaradi plačila odškodnin žrtvam dveh z Iranom povezanih terorističnih napadov. Zaplenili so tudi 36-nadstropno stolpnico sredi Manhattna na 5. aveniji, ki jo bodo prodali.

Zvezno sodišče je lani odločilo, da lahko vlada zapleni stolpnico, ker sta lastnika kršila sankcije proti Iranu. Fundacija Alavi, ki širi islamsko in perzijsko kulturo, in podjetje Assa sta denar od najemnin v stolpnici namreč nakazovala v državno banko Melli, proti kateri so bile uvedene sankcije.

Zvezna vlada sicer pleni in prodaja tudi iransko premoženje v Kaliforniji, Marylandu, Teksasu, Virginiji in Queensu v New Yorku. Denar od prodaje premoženja, oziroma tistega, ki bo ostal po tem, ko si bo levji delež vzela država za pravdne stroške, bodo dobili sorodniki žrtev napada na vojašnico marincev v Bejrutu leta 1983 in napada na stolpnici Kobar v Savdski Arabiji leta 1996.

V prvem napadu je bilo ubitih 241 marincev, v drugem pa 19 vojakov. Družine pobitih so vložile tožbe proti Iranu, ki naj bi napada financiral in organiziral. Sodišča so jim pravico do odškodnine priznala, imeli pa so srečo, da so bile proti Iranu uvedene sankcije in so lahko zaplenili iransko premoženje.