Plenković je na strankarskih volitvah prejel 5.000 glasov več kot Karamarko na aprilskem glasovanju o predsedniku HDZ-ja. Foto: EPA
Plenković je na strankarskih volitvah prejel 5.000 glasov več kot Karamarko na aprilskem glasovanju o predsedniku HDZ-ja. Foto: EPA
Plenković postal vodja HDZ-ja

Po objavi izidov je Plenković na sedežu HDZ-ja v Zagrebu napovedal, da z njegovim štiriletnim mandatom sledi novo poglavje stranke, pri čemer je poudaril, da se sam zaveda odgovornosti in izzivov, ki so pred njim, ko gre za "konsolidacijo in revitalizacijo" stranke.

V nagovoru je dejal, da se v stranki pripravljajo tako na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 11. septembra, kot na lokalne volitve, ki bodo potekale maja prihodnje leto. V kmalu objavljenem predvolilnem programu bo poudarek na gospodarstvu.

46-letni Plenković svojo prednostno politično vlogo vidi v vrnitvi zaupanja volivcev v verodostojnost in doslednost HDZ-ja kot desnosredinske stranke, sam pa bo vodil stranko k cilju, da znova postane osrednja politična sila v državi.

"Hrvaška potrebuje nov pristop, sodobno politično platformo in strateški obrat. Iščemo mandat hrvaškega naroda, da bi spremenili izrabljeno politiko trgovine, netransparentnega financiranja in selektivnega pravosodja," je prepričan.

Kot je še dodal, kljub negativnim gibanjem verjame v uspeh HDZ-ja na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Zadnje javnomnenjske raziskave so sicer pokazale, da je HDZ na najnižji ravni od leta 2011. Za SDP-jem zaostaja za deset odstotkov.

V HDZ-ju od leta 2011
Za ponedeljek je napovedana prva seja predsedstva HDZ-ja, ki jo bo vodil Plenković in kjer bodo razpravljali o kadrovskih spremembah in tudi o pripravah na predčasne parlamentarne volitve. Pogovarjali naj bi se o volilnih seznamih in morebitnih koalicijskih partnerjih.

Plenković je bil na listi HDZ-ja leta 2011 izvoljen v sabor, potem ko je več kot 20 let gradil diplomatsko kariero. Leta 2013 je bil izvoljen v Evropski parlament, kjer je podpredsednik odbora za zunanjo politiko.

Na čelu HDZ-ja bo Plenković nasledil Tomislava Karamarka, ki je odstopil po stopnjevanju pritiskov nanj po padcu desnosredinske vlade, ki je padla po manj kot pol leta na oblasti.

Plenković postal vodja HDZ-ja