HDZ ne preživlja najbolj svetlih časov. Stranki ne kažejo najbolje niti javnomenjske ankete pred prihajajočl Foto: EPA
HDZ ne preživlja najbolj svetlih časov. Stranki ne kažejo najbolje niti javnomenjske ankete pred prihajajočl Foto: EPA
Volilna kampanja in sojenje na Hrvaškem

Hrvaška državna radiotelevizija (HRT) je poročala, da se je s tem posojilodajalec, v tem primeru država, finančno zavaroval do konca preiskave ali sojenja stranki za niz korupcijskih afer.

HTV je poudaril, da je z blokiranjem premoženja "največja hrvaška stranka doživela nov udarec". Prvega je doživela pred dnevi, ko se je morala spoprijeti z dejstvom, da bo stranka med preiskavo o t. i. črnih skladih obravnavana kot pravna oseba. V teh fondih naj bi po domnevah tožilstva končalo 32 milijonov kun (4,3 milijona evrov).

Stekanje državnega denarja v črne sklade
Spletni portal Index.hr je poročal, da je poslopje glavnega sedeža HDZ-ja v Zagrebu zapečateno. Obtožbe proti vladajoči stranki se sicer vrstijo le nekaj več kot mesec dni pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra.

HDZ je prva politična stranka v novejši hrvaški zgodovini, proti kateri kot pravni osebi potekajo preiskave. Gre za širitev preiskave v primeru oglaševalske agencije Fimi-media, prek katere naj bi črpali denar iz javnih podjetij in ministrstev ter tako državni proračun oškodovali za več kot 13,5 milijonov evrov. Del denarja je domnevno končal v črnih skladih HDZ-ja, del pa v žepih posameznikov.

Preiskava sega v čas Sanaderja
Urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) preiskuje financiranje stranke od leta 2003 do odstopa bivšega premierja Iva Sanaderja 1. julija 2009. Poleg Sanaderja je med osumljenci za črne sklade in pranje denarja še nekaj bivših in zdajšnjih članov stranke.

Med osumljenimi ni predsednica stranke Jadranka Kosor, je pa sumljivo financiranje njene predsedniške kampanje leta 2005. Kosorjeva je pred tremi dnevi potrdila, da proti HDZ-ju zares poteka preiskava zaradi suma korupcije.

Volilna kampanja in sojenje na Hrvaškem