Kolinda Grabar Kitarović se bo kot predsedniška kandidatka predstavila še ta mesec. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović se bo kot predsedniška kandidatka predstavila še ta mesec. Foto: EPA

Po besedah predsednika HDZ-ja Tomislava Karamarka je to prvič po prvem hrvaškem predsedniku Franju Tuđmanu, da je predsedniški kandidat pristni HDZ-jevec.

"Menim, da gre za kandidata, ki ni vzgojen v nekakšnih socialističnih jaslih, kot so bili predhodni," je dejal in pojasnil, da gre za soglasno odločitev predsedstva in sveta stranke o njegovem predlogu.

Karamarko meni, da ima Grabar Kitarovićeva veliko prednosti v primerjavi s sedanjim predsednikom države Ivom Josipovićem in tudi v primerjavi z drugimi možnimi kandidati. Sam je prepričan o njeni zmagi na volitvah, ki naj bi bile predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Od vodje diplomacije do Nata
Predsednik HDZ-ja je še dejal, da je Hrvaška pripravljena na prvo predsednico države. Njena kampanja se bo začela septembra po vrhu zveze Nato, v kateri od leta 2011 zaseda položaj pomočnice glavnega tajnika zavezništva za javno diplomacijo.

Grabar Kitarovićeva je bila leta 2003 izvoljena za poslanko v hrvaškem saboru in je še istega leta postala ministrica za evropsko integracijo. Leta 2005 je postala hrvaška zunanja ministrica in na položaju ostala do leta 2008. Med njenim mandatom je Hrvaška začela pristopne pogovore z Evropsko unijo.