Hillary Clinton je poudarila, da je za ZDA zelo pomembno, da v prihodnosti dobijo tudi prvo žensko predsednico. Foto: EPA
Hillary Clinton je poudarila, da je za ZDA zelo pomembno, da v prihodnosti dobijo tudi prvo žensko predsednico. Foto: EPA

Letošnje leto je po več letih eno izmed tistih, ko z možem in nekdanjim predsednikom ZDA Billom Clintonom ne vodita katere izmed državnih funkcij. Hillary Clinton je v pogovoru s prekaljeno novinarko Barbaro Walters na televizijski postaji ABC pojasnila, da je to odločitev sprejela zavestno, saj je hotela početi stvari, ki jo osrečujejo, "kot je igranje s psi in obisk kina".

Na vprašanje o tem, ali bo kandidirala za predsednico, pa je odgovorila, da je to zelo težka odločitev, "zato se ne želim prenagliti". "Namesto da se že ukvarjamo z naslednjimi volitvami, bi se morali ukvarjati s težavami, s katerimi smo soočeni zdaj, kot je še vedno previsoka brezposelnost in težave, povezane z majhnimi podjetji ... Nisem se še odločila. Dobro bom razmislila o vseh možnosti, odločila pa se bom enkrat prihodnje leto," je dejala Hillary Clinton.

Na vprašanje, ali si njen mož želi, da bi postala prva ženska predsednica ZDA, je odločno odgovorila, da je glede te odločitve zelo spoštljiv: "Želi, da naredim tako, kot jaz mislim, da bi bilo zame najboljše."

Ob tem je poudarila, da je za ZDA zelo pomembno, da v prihodnosti dobijo tudi prvo žensko predsednico, "saj smo v razvoj naše družbe vložili veliko truda, zato si seveda želim videti žensko v Beli hiši".

Kot primer dobre prakse je navedla nedavno ponovno izvolitev čilske predsednice "in moje prijateljice Michele Bachelet; Dilma Rousseff, ki jo zelo občudujem, je predsednica Brazilije, Angela Merkel je verjetno ena izmed najpomembnejših voditeljev v Evropi, če ne celo najpomembnejša".

"Vse, kar šteje, so odnosi"
Sicer pa je Hillary Clinton, ki na očeh javnosti živi že več kot deset let, spregovorila tudi o tem, kdaj ji je bilo v njeni karieri najtežje. Odgovorila je, da predvsem takrat, ko je imela težave v zasebnem življenju, kot je bila smrt njenih staršev. "Ko si v politično-javno areni, veš, da boš dobil zasluge za stvari, ki si jih verjetno ne zaslužiš, in da boš kriv za stvari, za katere nisi. Zato si moraš začrtati svojo pot in stati za svojimi odločitvami. Nekoč mi je prijateljica dejala, da na koncu življenja štejejo le odnosi. Bila sem ljubljena in ljubila sem, vse ostalo je glasba v ozadju."