Merklova je dejala, da je to velika koalicija za velike naloge. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Merklova je dejala, da je to velika koalicija za velike naloge. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nemčija
Predsednik SPD-ja Sigmar Gabriel bo vodil gospodarsko ministrstvo. Foto: EPA

Merklovo je na tajnem glasovanju podprlo 462 od 631 poslancev. Svoj glas je oddalo 621 poslancev, 150 jih je glasovalo proti, devet pa se jih je glasovanja vzdržalo. Ker stranke velike koalicije v parlamentu zasedajo 504 sedeže, je jasno, da Merklove ni podprlo več poslancev iz vrst velike koalicije med njeno zvezo krščanskih demokratov in krščansko-socialne unije (CDU/CSU) ter socialdemokrati (SPD).

Prisego je izrekla pred poslanci, potem ko jo je po izvolitvi v bundestagu nemški predsednik Joachim Gauck uradno imenoval za kanclerko.

Za izvolitev je Merklova potrebovala absolutno večino, torej najmanj 316 glasov. To je za voditeljico krščanskih demokratov po letu 2005 in 2009 že tretja zaporedna izvolitev na mesto kanclerke. Imena ministrov so stranke uradno sporočile v nedeljo, potem ko so člani SDP-ja na glasovanju z veliko večino podprli vstop v veliko koalicijo. CDU bo imel pet ministrskih mest, CSU tri, SPD pa šest.

"Sprejemam izid glasovanja in se vam zahvaljujem za zaupanje," je po izvolitvi dejala Merklova, ki stopa v deveto leto vladanja največjemu evropskemu gospodarstvu, brez katerega se ne sprejema odločitev v območju skupne evropske valute.

Dogovor po petih tednih pogajanj
Konservativci in socialdemokrati so dogovor o koalicijski pogodbi po petih tednih pogajanj dosegli 27. novembra. Gre za najdaljša pogajanja o oblikovanju vlade po drugi svetovni vojni.

Merklova je pogajanja s SPD-jem začela, ko je na septembrskih volitvah uniji CDU-ja in CSU-ja za las ušla absolutna večina v bundestagu, njihovim dotedanjim koalicijskim partnerjem, liberalcem (FDP), pa ni uspelo preseči praga za vstop v parlament.

Merklova je morala med pogajanji pristati na zahtevo socialdemokratov po zakonski določitvi minimalne plače pri 8,5 evra na uro, ki bo začela veljati leta 2015.

Na čelu pomembnega finančnega resorja ostaja tesen zaveznik Merklove Wolfgang Schäuble. "Njegovo ime je sinonim za stabilnost evra in vesela sem, da se to nadaljuje," je po imenovanju ministrov dejala Merklova.

Iz unije CDU/CSU bo Ursula von der Leyen prevzela vodenje obrambnega ministrstva, od koder se bo na resor za notranje zadeve preselil Thomas de Maizière.

SPD-jev predsednik Sigmar Gabriel bo postal gospodarski minister in namestnik kanclerke, Frank-Walter Steinmeier pa bo zunanji minister.

Velika črno-rdeča koalicija je pred tem Nemčiji pod vodstvom Merklove vladala že v letih 2005-2009, pod vodstvom kanclerja Kurta Georga Kiesingerja (CDU) pa med letoma 1966 in 1969.

Prisegla tretja vlada nemške železne lady
Prisegla tretja vlada nemške železne lady