V sedmih deželah je lahko glasovalo 22 milijonov volilnih upravičencev. Foto: Reuters
V sedmih deželah je lahko glasovalo 22 milijonov volilnih upravičencev. Foto: Reuters

Volitve so potekale v sedmih od skupno 20 italijanskih dežel, na volitve pa je bilo povabljenih okoli 22 milijonov volivcev. Projekcije kažejo, da je Demokratska stranka v sedmih deželah prejela 22,6 odstotka glasov, gibanje Pet zvezd 19,6 odstotka, na tretje mesto se je uvrstila Severna liga z 12,9 odstotka, na četrto pa Naprej, Italija z 10,3 odstotka. Dokončni izidi bodo znani danes.

Renzijeva Demokratska stranka (PD) je prepričljivo zmagala v deželah Toskana, Marke in Apulija, tesneje pa v deželah Kampanija in Umbrija, ki sicer veljata za strankini tradicionalni bazi. Velik udarec pa je stranka utrpela v Liguriji, v kateri bo, kot kažejo projekcije, zmagala Severna liga.

Renzi z volilnim izidom gotovo ne more biti zadovoljen, sploh ker je na lanskih evropskih volitvah njegova stranka osvojila 41 odstotkov glasov. Analitiki ob tem dodajajo, da je volitve težko primerjati, saj so zdaj potekale le v sedmih deželah. Javnomnenjske raziskave, ki so v Italiji sicer zelo nezanesljive, so napovedovale prepričljivo Renzijevo zmago.