Na paradi na Elizejskih poljanah je sodelovalo skoraj 4.000 vojakov, 285 oklepnikov in več kot 240 konjev, pred njenim začetkom pa so pred več tisoč navdušenimi gledalci prizorišče preletela transportna in bojna letal. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na paradi na Elizejskih poljanah je sodelovalo skoraj 4.000 vojakov, 285 oklepnikov in več kot 240 konjev, pred njenim začetkom pa so pred več tisoč navdušenimi gledalci prizorišče preletela transportna in bojna letal. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V intervjuju za televiziji TF1 in France 2 je Hollande poudaril še, da si ne želi, da bi imel zadnji izraelsko-palestinski spor posledice v Franciji, zato "se ga ne sme uvoziti". Vdorov ali poskusov vdorov v verske prostore, naj gre za sinagoge, mošeje, cerkve ali templje, ne sme biti, je poudaril. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Da tokratni 14. julij, dan padca Bastilje, ni tak kot drugi, je v nedeljo izpostavil tudi francoski predsednik Francois Hollande. Kot je poudaril, so Francoze pred stotimi leti prišli reševat vojaki z vsega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Na paradi ob državnem prazniku so letos ob okrogli obletnici od začetka prve svetovne vojne sodelovali vojaki iz več kot deset držav, ki so bile vpletene v ta krvavi spopad. Med njimi so tudi predstavniki tako raznolikih držav, kot so Senegal, Velika Britanija, Japonska in Nemčija.

Po besedah francoskega predsednika Francoisa Hollanda se je treba pokloniti spominu desetih milijonov vojakov, ki so umrli na brezštevilnih bojiščih. In to velja tako za takratne zaveznike kot sovražnike.

Za leto 2015 napovedal znižanje davkov
Po paradi je imel Hollande televizijski intervju za televiziji TF1 in France 2, kar je v Franciji že večletna tradicija. Od krize izčrpane Francoze je skušal pomiriti z obljubo znižanja davkov v letu 2015. Francija se trenutno spopada z rekordno brezposelnostjo, ki dosega 10 odstotkov aktivnega prebivalstva, in nizom stavk.

Hollande je priznal, da se je zmotil pri napovedi preobrata pri brezposelnosti do konca lanskega leta. A poteka "nov zagon" za boj proti brezposelnosti, je poudaril. Gre za pakt odgovornosti in solidarnosti, katerega cilj je oživiti konkurenčnost Francije. Ta predvideva olajšanje bremen za podjetja v zameno za njihovo obljubo o zaposlovanju in naložbah do leta 2020. Zato je po mnenju Hollanda zdaj na podjetjih, naj izkažejo zaupanje v francosko gospodarstvo.

(Pre)počasno gospodarsko okrevanje
Predsednik je sicer priznal, da gospodarsko okrevanje ostaja "preveč krhko, preveč oklevajoče in preveč ranljivo". Kljub temu pa ima država še vedno podjetja, ki cenijo adute Francije, pri tem je izpostavil francosko znanje, turistično kakovost, obrtništvo in kmetijstvo.

Nove reforme
Za prihodnje leto je poleg gospodarskih reform napovedal tudi reforme na področju zdravstva. Prav tako je poudaril, da si želi, da bi bili mladi, izobraževanje in računalniško opismenjevanje vedno prioriteta. Naštetemu pa po letu 2016 po njegovih besedah sledijo družbene in socialne reforme.

Tudi o preiskavi Sarkozyja
Francoski predsednik je moral odgovoriti tudi na vprašanje o preiskavi, katere predmet je njegov predhodnik in politični tekmec Nicolasa Sarkozyja, pri čemer je zanikal vsakršno vmešavanje. Sarkozy, ki je obtožen korupcije in nezakonitega vplivanja, namreč trdi, da je žrtev političnega vmešavanja. Kot je danes poudaril Hollande, na vplivanje na pravosodni sistem ne bi mogel niti pomisliti, saj je to v nasprotju s konceptom demokracije in duhom njegovih pristojnosti.