Spomenik že dviga prah. Foto: EPA
Spomenik že dviga prah. Foto: EPA
Slovesno odkritje kipa. Foto: EPA

V Sarajevu bodo sicer obletnico slovesno zaznamovali v soboto, bosanski Srbi pa bodo pripravili ločeno slovesnost.

Tudi današnjega odkritja dva metra visokega bronastega kipa so se udeležili le visoki predstavniki bosanskih Srbov - član predsedstva BiH-a Nebojša Radmanović, predsednik Republike srbske Milorad Dodik in vodja občine Vzhodno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Radmanović je ob odkritju kipa poudaril, da je bil strel Gavrila Principa prvi strel za svobodo. "Njegov strel je bil uvod v tisto, kar so nekateri Evropejci pripravljali leta, Srbi pa so iz te vojne izšli kot zmagovalci," je poudaril in izpostavil, da bodo v Sarajevu stoletnico srbskega atentata praznovali brez predstavnikov Republike srbske, pri tem pa ga je zanimalo, "koga se oni spominjajo".

Princip: narodni junak ali terorist?
Namesto spravnih slovesnosti se Republika srbska in Federacija BiH ločeno spominjata začetka prve svetovne vojne, sarajevski atentat pa obe entiteti tudi različno interpretirata. Za Srbe je Princip narodni junak, ki se je boril proti avstro-ogrski nadvladi v BiH-u, za druge terorist in kriminalec.

V Sarajevu bodo v soboto obletnico med drugim zaznamovali s koncertom dunajskih filharmonikov, ki se ga bo ob množici gostov udeležil tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer. Predstavniki bosanskih Srbov pa bodo svojo ločeno osrednjo slovesnost pripravili v Andričgradu, ki ga je v bližini Višegrada uredil režiser Emir Kusturica.

K. S.