Nastop Francoisa Hollanda na televizijo TF1 je dvignil veliko prahu. Foto: EPA
Nastop Francoisa Hollanda na televizijo TF1 je dvignil veliko prahu. Foto: EPA

Med več kot dvournim ponedeljkovim intervjujem za televizijo TF1 je bil Francois Hollande sproščen. Kako tudi ne, ko pa mu javnomnenjske ankete napovedujejo prednost pred zdajšnjim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.
Tako je med drugim dejal, da se bo, če bo izvoljen, zavzemal za pravično ekonomijo srednjega in nižjega razreda. "Zdaj in tukaj lahko naznanim, da bom vse, katerih letni dohodek znaša več kot milijon evrov, obdavčil s 75 odstotki, saj je nemogoče, da ima nekdo tako visok dohodek," je dejal. Plačilo dodatnega davka je po njegovih besedah "stvar domoljubja", saj tako pomagaš državi, da se ta "postavi na noge".
Selitev francoskih bogatašev v Švico?
Vprašanje obdavčitve bogatih je tudi sicer vroča tema francoske predsedniške kampanje, saj so se nanjo odzvali številni strokovnjaki iz Švice, kjer živi veliko bogatih francoskih zvezdnikov. Med drugim so dejali, da bi obdavčitev bogatih v Franciji sprožila množične preselitve iz Francije v Švico.
V predsedniški kampanji, ki se vrti okoli gospodarske krize in vse večje brezposelnosti, je Hollande zavzel zanimivo stališče, da je "svet financ njegov sovražnik", zato bo ob morebitni izvolitvi izvedel davčno reformo.

"Hollande si vsak teden izmisli nov davek"
Na izjave Hollanda se je ostro odzval Sarkozy, ki je dejal, da na domačem terenu s svojimi obljubami piha na dušo aktivistom, na drugi strani pa je za neki britanski časopis dejal, da se v državi ne bo spremenilo veliko stvari. "Hollande si vsak teden izmisli nov davek, nikoli pa ne predlaga nobene oblike varčevanja," pa je dejala ministrica za proračun Valerie Pecresse.

Predsedniški kandidat socialistov se zavzema za 45-odstotno obdavčitev vseh letnih prihodkov, ki na osebo presegajo 150.000 evrov, kar bi bila ena izmed najvišjih obdavčitev v Evropi.

Zdajšnji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki se bo 22. aprila spet potegoval za predsedniški položaj, je ob prihodu na oblast leta 2007 uvedel "davčni ščit", ki je davek omejil na 50 odstotkov celotnega dohodka.

Zadnje raziskave javnega mnenja sicer kažejo, da Sarkozy po priljubljenosti zaostaja za Hollandom. V drugem krogu volitev - ta bo predvidoma 6. maja - naj bi zadnji zmagal s 56 odstotki glasov, Sarkozy pa naj bi dobil 42 odstotkov.