François Hollande - človek, ki bo skušal končati 17-letno vladavino desnice v Elizejski palači. Foto: EPA
François Hollande - človek, ki bo skušal končati 17-letno vladavino desnice v Elizejski palači. Foto: EPA
François Hollande in Segolene Royal
Hollande in Royalova imata štiri otroke, razšla pa sta se kmalu potem, ko je ona leta 2007 izgubila predsedniške volitve proti Nicolasu Sarkozyju. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Francoski predsednik sicer še ni napovedal svoje kandidature za volitve prihodnje leto, a je zelo verjetno, da se bo še enkrat potegoval za predsedniški mandat. Vprašanje je, če se lahko v času izjemne nepriljubljenosti, znova zavihti na čelo. Foto: EPA
François Hollande
François Hollande velja za človeka, ki je izjemno skromen in prijazen, in ki, v nasprotju s predsednikom Sarkozyjem, svoje zasebno življenje skriva pred očmi javnosti. Foto: EPA

Na nedeljskih primarnih volitvah socialistične stranke, ki se jih je udeležilo več kot 2,8 milijona privržencev socialistične stranke, je Hollande s 57 odstotki podpore premagal svojo tekmico, predsednico stranke Martine Aubry. Aubryjeva je Hollandu takoj čestitala in mu ponudila vso svojo podporo v boju proti predsedniku Nicolasu Sarkozyju. Dodala je, da bo vso energijo in moč usmerila v to, da bo postal nov francoski predsednik.

Konvencija, na kateri bodo socialisti Hollanda tudi uradno razglasili za svojega predsedniškega kandidata, bo 22. oktobra, a zmaga je njegova in bitka se začenja.

Hollande pred žaromete po škandalu Straussa - Kahna
François Hollande je miren, prijazen in inteligenten možakar, človek, ki rad govori, a ne o sebi, in ki je duhovit, lepo vzgojen in čisto malo dolgočasen. Kot dolgoletni član socialistične stranke je opravljal vse najpomembnejše naloge, a pri tem ostal relativno v ozadju, letos pa se je v ospredje prebil šele potem, ko se je iz predsedniške bitke zaradi vpletenosti v spolni škandal v New Yorku umaknil nekdanji direktor Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Kahn.

Hollande se je rodil leta 1954 v Rouenu v Normandiji, po študiju prava in mednarodnih odnosov pa je obiskoval še elitno šolo École Nationale d'Administration (ENA). V svoji karieri je opravljal pomembna, a precej dolgočasna dela. Bil je član francoskega računskega sodišča, delal je v pisarni tiskovnega predstavnika francoskega premierja, bil je mestni svetnik, nato postal član parlamenta in kasneje sekretar socialistične stranke za gospodarske zadeve.

57-letni Hollande je leta 2002 prevzel predsedovanje socialistični stranki, a je, ker še nikoli ni bil član francoske vlade, zunaj Francije dokaj neznan. Ima štiri otroke in poročen je bil s Ségolène Royal, ki je kot kandidatka socialistične stranke proti Sarkozyju izgubila volitve leta 2007. Razšla sta se kmalu po volitvah, ko je Hollande tudi odstopil z mesta predsednika stranke, zdaj pa živi z novinarko revije Paris Match.

Odkar je napovedal, da se bo potegoval za mesto francoskega predsednika, se je Hollande tudi stilsko preobrazil. Prej je veljal za dokaj neprivlačnega, zdaj pa je shujšal za deset kilogramov, se začel oblačiti bolj moderno in svoja stara težka očala zamenjal za bolj moderna.

Hollande bi bil lahko "normalen predsednik"
Socialistični kandidat velja za zmernega politika, ki poleg tradicionalnih volivcev socialistov nagovarja tudi tiste bolj sredinsko usmerjene, je dobro izobražen inteligenten človek, ki si vedno prizadeva tudi za kompromis. Tudi sam poudarja, da bi bil za razliko od predsednika Sarkozyja, ki ga številni označujejo kot hiperaktivnega, "normalen predsednik".

"Vem, da je pred menoj težka naloga. Moram izpolniti pričakovanja Francozov, ki ne morejo več prenašati Sarkozyjeve politike," je povedal Hollande, ki se zaveda težke naloge, ki je pred njim. A je po sinočnji zmagi dodal: "Ta zmaga mi daje moč in legitimnost za veliki predsedniški obračun. Gre za francoske sanje, ki jih hočem znova obuditi."

Težka naloga pred človekom, ki želi premagati Sarkozyja
Pred "gospodom normalnim" je torej težka naloga, kjer bo moral pokazati svoje izredne vodstvene sposobnosti. Najprej bo moral združiti stranko, nato bo moral poenotiti francosko levico, nato pa se osredotočiti na svojo volilno kampanjo, v kateri bo moral prepričati večino Francozov.

Zavzema se za odpravo 50 milijard evrov vrednih davčnih olajšav, ki so koristile predvsem bogatim, napovedal je, da bo v javnih šolah ponovno zaposlil 60.000 učiteljev, ki jih je v času svojega predsedovanja odpustil Sarkozy, ter da bo za izobraževanje namenil več denarja. Dodatno podporo mu je prinesla tudi zaostritev odnosa do velikih finančnih ustanov, zavzema pa se tudi za sprejetje ukrepov, ki bi podjetja spodbudila k zaposlovanju mladih. Osrednja točka njegovega volilnega programa pa je znižanje javnofinančnega primanjkljaja.

V stranki predsednika Sarkozyja Unija za ljudsko gibanje (UMP) so Hollandov volilni program označili kot nerealen in drag ter napovedali, da mu bodo zastavili precej vprašanj. "Francozi naj se zavedajo, da program ni izvedljiv in da bodo na koncu oni plačali račun," je povedala predstavnica stranke Valerie Rosso-Debord.

Šlo bo za spopad dveh slogov, a trenutno bolje kaže Hollandu
Raziskave javnega mnenja trenutno napovedujejo, da bo Hollande prihodnjo pomlad premagal sedanjega predsednika Sarkozyja, ki svoje kandidature uradno sicer še ni napovedal, a je zelo malo verjetno, da se ne bi podal v boj za nov mandat v Elizejski palači. Francozi imajo dovolj Sarkozyja in, kot vse kaže, tudi 17-letne vladavine desnice v Elizejski palači, saj je kar 48 odstotkov Francozov prepričanih, da bo Hollande sposoben državo popeljati iz gospodarske krize.

Predsedniška bitka bo zagotovo zanimiva, saj se bosta spopadla kandidata s povsem različnima osebnima in političnima slogoma. Sarkozyjeva ostrina in njegov ego proti Hollandovi dobri volji in realnosti. Sarkozy je karizmatičen in hiperaktiven človek, ki nosi pilotska sončna očala in z ženo, nekdanjo manekenko, pričakuje otroka, Hollande pa je prizemljen in skromen možakar, ki svoje osebno življenje dobro skriva pred javnostjo. Bo zmagal dan ali bo zmagala noč? Francozi bodo odločali aprila naslednje leto, do takrat pa se obeta oster boj.