V zadnjem tednu so sirske vladne sile prevzele pobudo in so na območju Damaska in Dare sprožile močno ofenzivo proti uporniškim silam. Foto: EPA
V zadnjem tednu so sirske vladne sile prevzele pobudo in so na območju Damaska in Dare sprožile močno ofenzivo proti uporniškim silam. Foto: EPA
Libanonska vojska v Tripoliju, kjer potekajo spopadi med alaviti in suniti
Libanonska vojska je po tednu spopadov le vzpostavila zasilno premierje v Tripoliju, kjer so se zaradi sirskega konflikta spopadli alaviti in suniti. Foto: EPA

Največje tveganje za humanitarno katastrofo naj bi grozilo provinci Homs, kjer je nasilje najsilovitejše. "Sirski nacionalni svet poziva Organizacijo združenih narodov, njene agencije za pomoč in človekove pravice, ter Arabsko ligo in Organizacijo islamskega sodelovanja, naj s hitrim posredovanjem rešijo ljudi, oblegane v Homsu, in preprečijo katastrofo," je organizacija zapisala v sporočilu za javnost.

Središče upora obkoljeno že 80 dni
Član sveta Naji Tayyra je pojasnil, da je tveganje največje v nemirnih provincah. "Še posebno v tem času je tveganje največje v Homsu, ki ga režimske sile oblegajo že več kot 80 dni," je poudaril. "Vse poti za dobavo zalog Homsu so prekinjene, ujeti prebivalci pa so v hudi nevarnosti."

Mesto Homs, kjer je vzplamtel upor proti predsedniku Bašarju Al Asadu, je prizorišče nekaterih najhujših spopadov med silami režima in opozicijo v zadnjih mesecih. Vladne sile so v soboto znova začele obstreljevati upornikom naklonjene predele predmestja prestolnice Damask in jugovzhodne province Dara, poročajo opozicijski aktivisti.

V Siriji je bilo v petek ubitih vsaj 210 ljudi, od tega vsaj 50 na obrobju Damaska, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Izpustitev ugrabljenca v znak dobre volje
Spodbudna novica je prišla iz Libanona, kjer so potrdili, da so sirski uporniki izpustili prvega izmed ugrabljenih šiitskih romarjev. Husein Omar je bil izpuščen v znak dobre volje in pripravljenosti, da uporniki izpustijo vse zajete šiite. Ravno ugrabitev romarjev je razplamtela sektaški spopad v Libanonu, kjer so se šiiti in suniti v Tripoliju v zadnjih dneh zapletli v oborožene spopade, ki so obudili spomine na krvavo libanonsko državljansko vojno.