O odpovedi zaposlitve obeh novinark se mora sicer izreči še novinarski sindikat na HRT-ju, a njegovo mnenje ni obvezujoče. Foto: BoBo
O odpovedi zaposlitve obeh novinark se mora sicer izreči še novinarski sindikat na HRT-ju, a njegovo mnenje ni obvezujoče. Foto: BoBo

Odpustitev je posledica razprave o profesionalnosti televizijskega prenosa inavguracije hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki ga je vodila Gojanova. Čeprav je prenos inavguracije, ki ga je opravil HTV, spremljalo občutno več gledalcev kot prenose konkurenčnih komercialnih televizij, so na sedežu javne televizije prejeli nekaj sto pritožb državljanov, ki so kritizirali vodenje Gojanove kot neprimerno.

Novak Srzićeva je sprožila podpisovanje peticije proti Gojanovi, češ da je izkoristila program javne televizije, da bi blatila novo predsednico. Medtem sta Gojanova in Novak Srzićeva nastopili tudi v drugih medijih brez dovoljenja HRT-ja, kar je v nasprotju s pravilnikom medijske hiše. Zato se je generalni direktor HRT-ja Goran Radman odločil, da jima odpove pogodbi o zaposlitvi.

Proti Gojanovi je javno nastopil tudi novinar in urednik HTV-ja Jozo Barišić, ki ga je pred podobnimi sankcijami rešil položaj člana programskega sveta HRT-ja. Barišić je zahteval nujno sejo programskega sveta, ker je ocenil, da je bil prenos inavguracije narejen pod vsako profesionalno in človeško ravnjo.

Hrvaški mediji so sicer o Barišiću pogosto poročali, da je na uredniškem kolegiju pred leti vprašal, ali je pravilno v hrvaškem jeziku reči Irak ali Iran.

Programski svet je na začetku marca ocenil, da Gojanova ni bila dobro uredniško pripravljena za prenos inavguracije Grabar-Kitarovićeve in da je posredovala nepreverjene informacije ter neprimerno komentirala dogodke ob inavguraciji, kar da je nesprejemljivo za program javne televizije.

O odločitvi direktorja o odpovedi zaposlitve obeh novinark se mora sicer izreči še novinarski sindikat na HRT-ju, a njegovo mnenje ni obvezujoče.

Ogorčenje kolegov
V Hrvaškem novinarskem društvu so ogorčeni, da novinarji lahko dobijo odpoved, če javno izražajo svoje mnenje. Za ponedeljek so napovedali novinarsko konferenco, ko naj bi se o odločitvi generalnega direktorja HRT-ja izrekel tudi novinarski sindikat HRT-ja.

Novak Srzićeva je bila med drugim odgovorna urednica informativnega programa HRT-ja, a je leta 2010 po večmesečnih kritikah zaradi njenega dela odstopila. Predtem je nekaj časa delala tudi na komercialni Novi TV. Njeno ime so omenjali tudi v primeru sojenja za podkupovanje nekdanjemu programskemu direktorju hrvaške Nove TV Siniši Svilanu.

Gojanova je bila urednica zunanjepolitičnega uredništva na HTV-ju, v zadnjem času pa je vodila pogovorno oddajo Damin Gambit. Kot predsednica zastopstva Hrvaškega novinarskega društva na HRT-ju je pred nekaj leti ostro javno kritizirala takratno vodstvo HRT-ja tudi zaradi neprofesionalnosti, podkupovanja in nadlegovanja zaposlenih. Tudi takrat so mediji poročali, da jo bodo odstavili s televizije.

S HRT-ja je prišla tudi informacija, da bodo odpustili še tri zaposlene, pri katerih so ugotovili, da so imeli ponarejene univerzitetne diplome. Zahtevali bodo tudi vrnitev denarja, ki so ga trije zaposleni prejemali na podlagi visoke izobrazbe. Imen niso omenjali, hrvaški mediji pa ugibajo, da je med njimi tudi namestnica programskega direktorja.