V Banskih dvorih naj bi pripravljali zakon, ki bi vse kredite, ki so bili sklenjeni v švicarskih frankih, pretvorili v evrske. Foto: Reuters
V Banskih dvorih naj bi pripravljali zakon, ki bi vse kredite, ki so bili sklenjeni v švicarskih frankih, pretvorili v evrske. Foto: Reuters

Informacija o potezi Hrvaške je za zdaj še neuradna, so pa v Banskih dvorih za hrvaško nacionalno televizijo HRT potrdili, da pripravljajo predlog pretvorbe švicarskega franka v evro in odpis dela glavnice posojil hrvaških posojilojemalcev.

Strošek pretvorbe posojila v evro bi v celoti nosile hrvaške banke, država pa bi razliko kompenzirala kot davčno olajšavo bankam. V združenju bank vladnega predloga niso hoteli komentirati, še poroča HRT.

Kot poroča spletni portal Jutarnji.hr, bi predlog zakona, ki ga pripravljajo v resorju finančnega ministra Borisa Lalovca, veljal za vse posojilojemalce, in ne samo za tiste, ki so vzeli stanovanjski kredit. S pretvorbo denarne valute v evro po stopnji, ki bi veljala na dan veljavnosti, bi se izračunala razlika, nato pa bi se za to razliko zmanjšala glavnica kredita.

Nezadovoljstvo bank
Hrvaški časopis dalje poroča, da bo vladni ukrep verjetno izzval veliko nezadovoljstva pri bankah, zato jim bodo poskušali izgubo nadomestil - razliko pri pretvorbi denarne valute jim bodo priznali kot davčno olajšavo. "S tem bo vlada težavo dolgov v švicarskih frankih, ki je postala simbol dolžniškega dolga na Hrvaškem, rešila, težava s švicarskim frankom pa bo šla v zgodovino," je od neimenovanega vladnega vira izvedel Jutarnji.

Švicarska centralna banka je januarja letos po treh letih ukinila omejitev tečaja švicarske valute pri meji 1,20 franka na evro, zaradi česar je poskočila vrednost franka. Hrvaška vlada je težavo okoli 55.000 družin, ki morajo za posojilo v frankih odplačevati več in so zato resno ogroženi, začasno rešila tako, da je fiksirala tečaj franka, ki velja do konca naslednjega leta. Zakon o potrošniškem kreditu je določil tečaj švicarskega franka pri 6,39 kun (0,84 evra).

Posojilo za slovenske posojilojemalce v frankih se je podražilo za 15 odstotkov. Če so bili ti banki dolžni 100.000 evrov, so danes banki dolžni kar 115.000 evrov.