Protestniki so se v središču Zagreba sprehodili od Trga Franja Tuđmana prek Trga bana Josipa Jelačića do poslopja HNB-ja. Del protestnikov se je napotil tudi proti Banskim dvorom. Foto: Reuters
Protestniki so se v središču Zagreba sprehodili od Trga Franja Tuđmana prek Trga bana Josipa Jelačića do poslopja HNB-ja. Del protestnikov se je napotil tudi proti Banskim dvorom. Foto: Reuters
Protesti združenja Franak v Zagrebu
"Stop ropu" in "Jaz sem prihodnost" - transparenti na množičnem protestu v Zagrebu jeznih varčevalcev, ki so se zadolžili v švicarskih frankih. Foto: Reuters
Sedem tisoč protestnikov v Zagrebu zaradi frankov

Po ocenah hrvaških medijev se je shoda v središču Zagreba udeležilo od 6.000 do 7.000 ljudi. Zahtevali so predvsem odstop guvernerja centralne banke Borisa Vujčića.

Če Vujčić ne bo odstopil, bodo od predsednika sabora Josipa Leka zahtevali, naj sproži postopek za odhod guvernerja HNB-ja. Spomnili so, da je Vujčić pred leti večkrat opozarjal državljane na tveganja, ki jih nosijo posojila v švicarskih frankih, a so ocenili, da bi moral ukrepati.

Stop izvršbam in povračilo preplačanih obresti
V združenju Franak vztrajajo tudi pri zahtevah za konverzijo švicarskega franka v kune po tečaju in fiksni obrestni meri, kakršni so veljali, ko so jemali posojila. Zahtevajo tudi povračilo denarja, ki so ga preplačali zaradi, kot so dejali, nezakonitih sprememb obrestnih mer. Nasprotujejo tudi izvršbam nad nepremičninami posojilojemalcev ter deložacijam tistih, ki ne morejo več odplačevati posojila.

Številni protestniki so prišli organizirano z več kot 50 avtobusi z vseh koncev države, pa tudi iz BiH-a in Srbije. Med udeleženci shoda naj bi bili tudi slovenski državljani, ki so v Zagreb prispeli z osebnimi avtomobili.

Med drugim so nosili transparente "Guverner, jemljete revnim, da bi dali bogatim", "Pazite, s kom bankarite", "Smrt kapitalizmu" in "Nujno nacionalizirati banke". Vzklikali so tudi "Zahtevamo odstope" in "V boj, v boj za narod svoj". Miren shod so sklenili okoli 15. ure na osrednjem zagrebškem trgu.

Milanović trdi, da se je zoperstavil bankam
Hrvaški sabor je januarja potrdil predlog levosredinske vlade, da se tečaj švicarskega franka za posojila, ki imajo valutno klavzulo v frankih, za leto dni postavi pri 6,39 kune. Premier Zoran Milanović je tudi dejal, da je njegova vlada prva na Hrvaškem, ki se je zoperstavila bankam in storila nekaj za državljane glede poslovanja z denarnimi ustanovami.

Sedem tisoč protestnikov v Zagrebu zaradi frankov