Slovenska vlada je napovedala postavitev ograje, kar na Dunaju pozdravljajo. Foto: EPA
Slovenska vlada je napovedala postavitev ograje, kar na Dunaju pozdravljajo. Foto: EPA
Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da slovenska odločitev nakazuje na nujno potrebo po zaščiti zunanje meje EU-ja. Foto: EPA
Madžarska preusmerila prebežnike k Sloveniji

Potem ko je slovenski premier Miro Cerar napovedal, da bodo v naslednjih dneh začeli na meji s Hrvaško postavljati začasne tehnične ovire in tudi ograjo, če bo treba, so iz hrvaške vlade potrdili, da sta se hrvaški premier Zoran Milanović in Cerar pogovarjala ter dogovorila za nadaljevanje sodelovanja pri sprejemu in pretoku prebežnikov in beguncev.

"Hrvaška vlada bo uveljavila vse potrebne ukrepe, da bi zavarovala hrvaške državne interese. Hrvaški državljani so lahko mirni, ker se je vlada pripravljena odzvati na vsako situacijo," so sporočili iz Zagreba.

Na Dunaju pa odločitev slovenske vlade o postavitvi ograje pozdravljajo. "Naši slovenski kolegi so nas o svoji odločitvi obvestili in vsekakor jo pozdravljamo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila Johanna Mikl-Leitner.

"Vedno sem trdila, da mora biti glavni cilj zaščita naših zunanjih meja. Schengenski sistem stoji in pade z varovanjem schengenske zunanje meje," je opozorila avstrijska ministrica in dodala, da je zato odločitev slovenske vlade, da okrepi varovanje meje, "absolutno prava odločitev". "S tem naši sosedi dokazujejo, da odgovorno ravnajo z našo skupno zunanjo mejo in imajo zato našo polno podporo," je dodala avstrijska ministrica.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je medtem opozorila, da slovenska odločitev nakazuje na nujno potrebo po zaščiti zunanje meje EU-ja. Kanclerka je Unijo pozvala, naj zavaruje svoje zunanje meje, da bi upočasnila migrantske tokove, saj tako Sloveniji ne bi bilo treba zaostriti nadzora na meji s Hrvaško.

Komisija: Slovenija avtonomna glede ograje
Evropska komisija je medtem sporočila, da je meja med Slovenijo in Hrvaško zunanja schengenska meja ter da so članice odgovorne za upravljanje svojega dela zunanje meje in da same opredelijo ukrepe za zagotavljanje varnosti te meje.

V skladu z veljavnimi pravili članice Unije komisije niso dolžne obvestiti o orodjih, ki jih uporabljajo za nadzor meje, je povedala predstavnica komisije Natasha Bertaud.

Cerar je govoril s predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem in mu po neuradnih informacijah dejal, da ne gre za zaprtje meje, temveč za to, da se zagotovi, da ljudje mejo prečkajo na mejnih prehodih, ne čez mrzle reke.

Iz Hrvaške poročajo o novem prihodu beguncev
Hrvaški mediji medtem poročajo, da se je danes okrepil prihod beguncev, ki iz Srbije organizirano z vlaki in avtobusi prihajajo v začasni tranzitni center v Slavonskem Brodu.

Od polnoči do 15. ure so na Hrvaškem tako sprejeli nekaj manj kot 4.300 prebežnikov, v centru v Slavonskem Brodu pa je bilo 3.390 ljudi. Po popisu ljudi nato prevažajo proti Sloveniji.

Od sredine septembra je čez Hrvaško šlo več kot 352.000 prebežnikov, kažejo podatki hrvaškega notranjega ministrstva.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Madžarska preusmerila prebežnike k Sloveniji