Hrvaške bolnišnice se soočajo z izgubo. Foto: AP
Hrvaške bolnišnice se soočajo z izgubo. Foto: AP

Z lanskim prihodom novega zdravstvenega ministra Siniše Varge, ki je prej vodil hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje, so se zgodile spremembe. V bolnišnice, ki so bile v izgubi, je po prevzemu funkcije imenoval sanacijske upravitelje in jih pet, ki niso izpolnili pričakovanj, že po nekaj mesecih zamenjal, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Vanja Vardjan.

Ko je konec prejšnjega tedna pet direktorjev največjih javnih bolnišnic na Hrvaškem dobilo povabilo na sestanek k ministru za zdravje in predstavitev stanja poslovanja, se jim po besedah Vardjana niti sanjalo ni, kaj jih čaka. Po predstavitvi poslovanja jim je minister Siniša Varga izročil pogodbe o odpovedi zaposlitve.

Minister jim je na kratko sporočil: "Poslovali ste z izgubo in ker niste storili dovolj ter niste izpolnili pričakovanj, se vam moram zahvaliti za sodelovanje." Odstavljeni so bili direktorji splošnih bolnišnic v Zagrebu, Splitu, Osijeku in na Reki ter direktorica kliničnega centra Sester usmiljenk iz Zagreba, ki so bili imenovani, da bi sanirali te javne zavode.

Le desetina stroškov za zdravljenje
Gre za večje bolnišnice, ki zaposlujejo več kot tri tisoč ljudi, skoraj 90 odstotkov stroškov gre samo za plače, le desetina pa za zdravljenje. Odločni minister je za teh pet bolnišnic napovedal dva ukrepa. V kratkem bodo objavljeni razpisi za poslovne direktorje bolnišnic, ki se bodo ukvarjali samo s finančnim delom poslovanja, strokovni del upravljanja pa bodo prevzeli posebni pooblaščenci.

Minister Varga je ob tem dejal, da na razpisih pričakuje tudi prijave menedžerjev iz Evropske unije, ki da na Hrvaškem pravzaprav niso tujci. Ob odstavitvi sanacijskega upravitelja splitske bolnišnice se je pojavil tudi pritisk tamkajšnjega župana, naj minister odločitev spremeni, Varga pa je odgovoril, da je njegov dolgoročni cilj, da se politika in lokalni interesi povsem umaknejo iz javnega zdravstva.