Željko Peratović je v svojem blogu 45 lines pisal o zadevah, ki niso bile po volji hrvaški politični srenji. Foto: RTV SLO
Željko Peratović je v svojem blogu 45 lines pisal o zadevah, ki niso bile po volji hrvaški politični srenji. Foto: RTV SLO

Novinar, ki je nazadnje delal pri Vjesniku in Globusu, že nekaj časa pa dela kot samostojni novinar, je v priporu, policija pa izvaja kriminalistično obdelavo, na podlagi katere naj bi se odločila, ali ga bodo pridržali ali izpustili na prostost.

Peratovićeva žena je povedala, da je policija njenega soproga prijela v sredo okoli 20. ure, že predtem pa so policisti v sredo zjutraj preiskali njuno stanovanje in odnesli tri prenosne in en navaden računalnik ter nekatere dokumente, ki naj bi bili povezani s kazenskim dejanjem, za katerega je odgovoren 41-letni novinar.

Za vse skupaj kriv blog?
Peratović, ki piše svoj blog 45 lines, je bil po vsej verjetnosti aretiran, ker je v zadnjem času objavil izjave ženske, ki je pričala o vojnih zločinih na območju Gospića in omenjala vpletenost vidnega člana vladajočega HDZ-ja in zdravnika, Darka Milinovića. Hrvaški mediji pa ugibajo, ali so Peratovića aretirali na podlagi podatkov Varnostno-obveščevalne službe in zapisov, ki jih je objavil na svojem blogu.

Peratović je proučeval delovanje obveščevalnih služb na Hrvaškem ter raziskoval vojne zločine in različne oblike kriminala.