Hrvaški premier je dejal, da med njima z Linićem ni več zaupanja, zato ga je odstavil. Foto: EPA
Hrvaški premier je dejal, da med njima z Linićem ni več zaupanja, zato ga je odstavil. Foto: EPA
Slavko Linić in Uroš Čufer
Slavko Linić s slovenskim kolegom Urošem Čuferjem na mejnem prehodu Bregana ob hrvaški priključitvi Evropski uniji. Foto: EPA

Na novinarski konferenci na sedežu vlade je Milanović povedal, da med njim in Linićem ni več zaupanja. "Ne vidim več možnosti za nadaljnje sodelovanje z ministrom Linićem," je povedal Milanović. Liniću se je sicer zahvalil za njegove dosežke v vladi, a poudaril, da so "čiste roke" najpomembnejše. Linić po tiskovni konferenci ni dajal komentarjev.

Milanović je za novega ministra za finance že predlagal dozdajšnjega Linićevega namestnika, 38-letnega Borisa Lalovca. "Gospod Lalovac je izobražen mlad strokovnjak z ustreznimi bančnimi izkušnjami. Pozna vse postopke in lahko takoj začne delati," je povedal Milanović.

Državno blagajno naj bi oškodoval za 27 milijonov kun
Afera z Linićem je izbruhnila v ponedeljek, ko je Jutarnji list poročal, da je Linić s svojimi odločitvami glede predstečajne poravnave v podjetju Spačva oškodoval državno blagajno za 27 milijonov kun, kar je 3,5 milijona evrov. Dokumenti, ki jih je objavil časopis, kažejo, da je Linić v imenu ministrstva za finance v okviru predstečajne poravnave podpisal pogodbo o nakupu kmetijskega zemljišča podjetja Spačva iz Vinkovcev za 33 milijonov kun (4,34 milijona evrov), čeprav je davčna uprava izračunala, da je zemljišče vredno zgolj šest milijonov kun (857.000 evrov).

Linić je v ponedeljek sicer sporočil, da ocene davčne uprave niso bile izvedene skladno z zakonom. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu je od finančnega ministrstva že zahteval celotno dokumentacijo o predstečajni poravnavi. "Predstečajne poravnave so diskrecijski postopki in morajo biti brezhibne, brez kakršnih koli dvomov. Država se sme biti oškodovana," je povedal premier.

Več opozoril medijev in opozicije
Javnomnenjske raziskave so sicer po lanski uvedbi davčnih blagajn na Hrvaškem kazale, da je bil Linić najbolj priljubljen minister v Milanovićevi vladi, a so mediji in opozicija večkrat opozarjali na povezave med nekdanjim ministrom in domnevnimi zlorabami pri predstečajnih poravnavah za podjetnike s političnimi povezavami v vladi.

Prve napetosti med Milanovićem in Linićem so se v javnosti pokazale, ko je premier odstavil Linićevega pomočnika in prijatelja Branka Šegona, ker je najel ugodna državna posojila za zasebno družinsko podjetje.