HRW Belgijskim oblastem očita, da pogosto uporabljajo pretirano silo, ko preiskujejo sume terorizma. Foto: Reuters
HRW Belgijskim oblastem očita, da pogosto uporabljajo pretirano silo, ko preiskujejo sume terorizma. Foto: Reuters

Po terorističnih napadih v Franciji in Belgiji je Belgija sprejela številne nove ukrepe v boju proti teroristični grožnji, med drugim je na ulice poslala vojake, omogočila odvzem belgijskega v primeru dvojnega državljanstva, ohlapno kriminalizirala odhod v tujino s terorističnim namenom, dovolila razkrivanje prometa uporabnikov pri telekomunikacijskih podjetjih …, v svojem poročilu piše Human Rights Watch (HRW).

V svoji analizi so ugotovili, da 35 ljudi, ki so bili obtoženi ali obsojeni dejanj, povezanih s terorizmom, za daljše časovno obdobje zapirajo v samice. V enem primeru je bil zapornik v samici 10 mesecev, četudi si je po treh želel prerezati zapestje.

Razsuta življenja
Še več pa je poročil o policijskem fizičnem in verbalnem nasilju. HRW je ugotovil 26 primerov, v katerih naj bi policija uporabila čezmerno silo, v 25-ih od teh so se o zlorabi pritožili muslimani. V štirih primerih so se obtožbe nanašale na pretepanje, v enem od teh primerov naj bi policija moškega v glavo udarila s kopitom avtomatske puške, medtem ko je hranil dveletnega otroka. Med postopkom naj bi osumljence tudi zmerjali.

Številni so zatrdili, da so zaradi policijskega nasilja morali poiskati tudi psihiatrično pomoč, nekatere so delodajalci tudi odpustili, ko so izvedeli, da so bili del policijskih racij, čeprav niso bili obtoženi za nobeno kaznivo dejanje. Pri tem HRW opozarja, da so skoraj vsi, ki so se z njimi pogovarjali, dejali, da ne nasprotujejo policijskim akcijam, temveč načinu njihove izvedbe. Kot je dejal eden izmed intervjuvancev, zaradi želje po anonimnosti so mu dali ime Omar: "Napada nas Islamska država, za katero smo neverniki, čeprav nimamo nič z njimi. In napada nas država, ki pravi, da smo povezani z Islamsko državo."

Belgijska vlada je HRW-ju sporočila, da bo preiskala primere policijskega verbalnega in fizičnega nasilja, in dodala, da so bili to osamljeni primeri in zagotovo ne rezultat namerne politike.