Tožilstvo sporoča, da (še) niso odkrili povezave med aretiranima bratoma in teroristi, ki so 22. marca izvedli napada v Bruslju. Foto: Reuters
Tožilstvo sporoča, da (še) niso odkrili povezave med aretiranima bratoma in teroristi, ki so 22. marca izvedli napada v Bruslju. Foto: Reuters

Noureddina H. (33) in Hamzo H. (ni podatka o starosti) so v petek zvečer aretirali med hišnimi preiskavami na območju Monsa in Liegea. Policija med osmimi preiskavami ni našla razstreliva ali orožja, odkrila pa naj bi konkretne načrte za izvedbo napada, poročajo belgijski mediji. "Po prvotnih rezultatih preiskave se zdi, da so obstajali načrti za izvedbo napadov v Belgiji," so po poročanju BBC-ja sporočili iz urada zveznega tožilstva.

Nourredina so obtožili načrtovanja terorističnega napada in sodelovanja v teroristični organizaciji in mu podaljšali pripor, njegovega brata pa so izpustili brez obtožnice, poroča Reuters.

Javna radiotelevizija RTBF je poročala, da je Nourredine v preteklosti pomagal drugim potovati v Sirijo, pred kratkim pa je potoval po vsej Evropi in vzpostavljal številne stike po Franciji. Iskal naj bi orožje, kar naj bi spodbudilo belgijske preiskovalce.

Tožilstvo je še dodalo, da do zdaj niso našli povezave med aretiranima bratoma in teroristi, ki so 22. marca izvedli napada na bruseljskem letališču in postaji podzemne železnice. Takrat je umrlo skupaj 32 ljudi, več kot 300 ljudi je bilo ranjenih. Odgovornost za napada je prevzela t. i. Islamska država.

V Belgiji velja visoka stopnja varnostne ogroženosti, in sicer tretja od štirih, kar označuje "mogočo in verjetno" grožnjo.