Francosko pravosodje trpa v zapore odgovorne za napade v Parizu, v katerih je 13. novembra lani umrlo 130 ljudi. Foto: EPA
Francosko pravosodje trpa v zapore odgovorne za napade v Parizu, v katerih je 13. novembra lani umrlo 130 ljudi. Foto: EPA

Na šest oz. osem let zapora so obsodili tudi šest drugih posameznikov, ki so bili tako kot Mohamed Aggad obtoženi članstva v kriminalni združbi z namenom izvajanja terorističnih dejanj.

Sodišče je za vse obsojene, ki naj bi se med decembrom 2013 in aprilom 2014 v Siriji bojevali na strani skrajne sunitske skupine Islamska država (IS), zahtevalo tudi vpis na francoski seznam teroristov. "Razmišljamo o pritožbi," je dejala odvetnica Karima Mohameda Aggada Francoise Cotta. Sodišče je po njenih besedah "odločitev sprejelo na podlagi strahu, ki je prisoten v prestrašeni Franciji".

Med zaslišanjem, ki je potekalo konec maja in na začetku junija, so se skušali vsi otresti povezave s Fouedom Mohamedom Aggadom in napadi v Parizu, v katerih je novembra lani umrlo 130 ljudi. Obsojenci, ki so stari od 24 do 27 let, so zatrjevali, da so se iz Sirije vrnili po nekaj mesecih in da se niso pridružili Islamski državi.

Sodišče so skušali prepričati, da so se želeli bojevati zgolj proti sirskemu režimu Bašarja Al Asada in se pridružiti Mouradu Faresu, ki je v Franciji novačil borce. Eden izmed obsojencev, ki so domnevno člani džihadistične celice v Strasbourgu, je zatrdil, da je imelo potovanje zgolj verski značaj. Z njimi je v Sirijo odpotoval tudi Foued Mohamed Aggad, ki je bil eden izmed napadalcev v dvorani Bataclan, v kateri je umrlo 90 ljudi. Ta se v domovino ni vrnil skupaj z drugimi.

Belgija Franciji izročila domnevna Abdeslamova pomagača
Medtem so belgijske oblasti Franciji izročile Mohameda Amrija in Alija Oulkadija, ki sta osumljena pomoči glavnemu osumljencu za pariške napade 13. novembra lani Salahu Abdeslamu. 27-letni Amri je osumljen, da je Abdeslamu pomagal pri begu iz Pariza v Bruselj, medtem ko je 31-letni francoski državljan Oulkadi osumljen, da je Abdeslama dan po napadu prevažal po belgijski prestolnici. Abdeslama, ki so ga 18. marca aretirali v predelu Molenbeek, so Franciji izročili 17. aprila.