Pegida v Dresdnu od lani prireja redne shode. Foto: EPA
Pegida v Dresdnu od lani prireja redne shode. Foto: EPA
Pegida se krepi. Foto: EPA

Poznavalci so gibanju, ki na svoje vsakotedenske proteste ne zmore več privabiti večjih množic, napovedovali precej slabši izid.

Tokratne volitve so bile prvi volilni preizkus za Pegido. Gibanje je za svojo župansko kandidatko izbralo Tatjano Festerling, ki ji je nato v nedeljo uspelo zbrati 9,6 odstotka glasov in zasesti četrto mesto. Edina predvolilna anketa ji je napovedala manj kot dva odstotka glasov.

V svojih predvolilnih nastopih je Festerlingova med drugim obljubljala "renesanso" nemške kulture in obsojala prosilce za azil, ki naj bi v Nemčijo prihajali "dobro živet in pobirat denar od države".

"Domoljubni Evropejci"
Volitve so v prestolnici zvezne dežele Saška razpisali po odstopu dosedanjega župana iz vrst konservativnega CDU-ja. Največ glasov, 36 odstotkov, je zbrala skupna kandidatka levo usmerjenih SPD-ja, Zelenih in Levice Eva-Maria Stange. V drugem krogu 5. julija se bo pomerila s kandidatom Svobodnih demokratov (FDP) Dirkom Hilbertom, ki je zbral 31,7 odstotka glasov.

Kandidat CDU-ja Markus Ulbig je končal šele na tretjem mestu. To pomeni hud udarec za na zvezni ravni vladajočo stranko, ki je s tem izgubila položaj župana še v zadnjem mestu z več kot pol milijona prebivalcev.

Gibanje Pegida, z zgovornim polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda, je nastalo v Dresdnu in v tem mestu od lani pripravlja redne proteste proti domnevni islamizaciji Nemčije. Na vrhuncu se je na poziv Pegide na ulice podalo kar 25.000 ljudi, sčasoma pa je to število bistveno upadlo.

Statistike iz leta 2012 kažejo, da ima Dresden med velikimi nemškimi mesti najmanj priseljencev, enako pa velja tudi za Saško v primerjavi z drugimi zveznimi deželami.