Krste s posmrtnimi ostanki so zavili v palestinske zastave. Foto: Reuters
Krste s posmrtnimi ostanki so zavili v palestinske zastave. Foto: Reuters

Med ostanki so tudi posmrtni ostanki samomorilskih napadalcev in borcev, ki so napade izvajali od leta 1975 naprej. Pokojni med Palestinci veljajo za mučenike, med Izraelci pa za teroriste, saj je v njihovih napadih umrlo na stotine Izraelcev.

Predstavnik palestinskega splošnega odbora za civilne zadeve je potrdil, da so 79 ostankov prepeljali iz oštevilčenih grobov na izraelskem vojaškem pokopališču za "sovražne borce" v Ramalo, 12 pa v Gazo. Izraelski mediji poročajo, da Hamas v Gazi pripravlja vojaški pogreb in da bodo ob vsaki od 12 krst izstrelili 21 salv. V Ramali so krste prekrili s palestinskimi zastavami in položili pred poslopje palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

"Ko bomo prejeli ostanke simbolov palestinskega boja, simbolov upora, bomo obnovili upanje v zmago, v izpustitev zapornikov in osvoboditev Jeruzalema," je še pred izročitvijo povedal predstavnik Hamasa, ki vlada v Gazi in zavrača pravico Izraela do obstoja.

Repatriacija posmrtnih ostankov je del dogovora o končanju množične gladovne stavke palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih, ki je trajala dva meseca. Več kot 1.500 Palestincev je zavračalo hrano in zahtevalo izboljšanje razmer v zaporih.

Izrael pripravljen na nadaljevanje pogajanj
Predstavniki Izraela so predajo označili za graditev zaupanja. Predstavnik izraelske vlade Mark Regev je izrazil upanje, da bo "humanitarna gesta" pomagala pri obnovitvi mirovnega procesa. "Izrael je pripravljen na takojšnje nadaljevanje mirovnih pogovorov brez kakršnih koli predpogojev," je zatrdil. Odnosi med Izraelom in Palestinci so v zadnjem času precej mirni, občasnih spopadov ob meji z Gazo je v zadnjih tednih manj.

Neposredni pogovori med obema stranema so propadli decembra 2010, ker Izrael zavrača prenehanje gradnje judovskih naselbin na zasedenem ozemlju na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Za zdaj nič ne kaže, da je palestinska stran pripravljena popustiti pri svoji zahtevi ali da je Izrael pripravljen ustaviti gradnje.

Abas je medtem sprejel nemškega predsednika Joachima Gaucka, ki je na prvem uradnem obisku v regiji.

Gauck je v Ramali sporočil, da je na srečanju z izraelskimi predstavniki judovsko državo pozval k "zadržanosti", še posebej kar zadeva njeno politiko naseljevanja na palestinskih ozemljih. Povedal je, da je na srečanju z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom in premierom Benjaminom Netanjahujem dal jasno vedeti, kakšna so stališča Berlina, in dodal, da sta povsem razumela, "kakšne so naše skrbi in kritike".

Abas je poudaril, da je judovsko naseljevanje razlog za zastoj v mirovnem procesu. Kljub temu se po njegovih besedah palestinske oblasti ne bodo odpovedale mirovnemu procesu.