V izraelskem napadu uničena hiša enega izmed vodij Islamskega džihada. Foto: EPA
V izraelskem napadu uničena hiša enega izmed vodij Islamskega džihada. Foto: EPA

Visoki predstavnik egiptovskih oblasti je iz Kaira sporočil, da sta se obe strani dogovorili za končanje trenutnih operacij, pri čemer se je Izrael zavezal, da bo končal "atentate".

Izraelski minister za civilno obrambo Matan Vilnai je dejal, da so napori zdaj usmerjeni v umiritev razmer in da je "nasilje za nami".

Palestinski predstavnik, ki je bil blizu pogovorom, je povedal, da so se k premirju zavezale palestinske skupine, med njimi Islamski džihad in Ljudski uporniški odbori, ki so bile najdejavnejše v zadnjem valu nasilja, vendar še vedno čakajo na to, kako se bo odzval Izrael.

Gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze in se ni vpletalo v zadnji val nasilja, da ne bi tvegali hujšega spopada z Izraelom, je že v nedeljo potrdilo, da se Egipt trudi posredovati med izraelsko in palestinsko stranjo za dosego premirja.

Zadnji val nasilja je sprožil petkov izraelski napad, v katerem je bil ubit vidni pripadnik Ljudskih uporniških odborov, ki naj bi načrtoval napad.

Po besedah izraelskih oblasti so pripadniki oboroženih palestinskih skupin iz Gaze v štirih dneh na jug Izraela izstrelili okoli 200 raket, ki so ranile osem Izraelcev.

V povračilnih izraelskih napadih je bilo ubitih 25 Palestincev, večinoma borcev, ranjenih pa jih je bilo najmanj 80, večinoma civilistov.