Izraelci so s svojim obrambnim sistemom
Izraelci so s svojim obrambnim sistemom "Železna kupola" prestregli nekaj deset palestinskih raket. Foto: EPA

Po poročanju palestinskih virov naj bi bil v enem izmed napadov ubit tudi šolar, vendar podrobnosti njegove smrti niso jasne. Po nekaterih poročanjih naj bi umrl v eksploziji bombe, ki jo je nosil. Izraelci so zanikali, da bi na tem območju izvajali operacije.

Od petka je bilo sicer v napadih ranjenih 74 Palestincev, od tega večinoma civilisti. Izrael je sporočil, da je bilo na jug države izstreljenih več kot 240 raket, ki so huje poškodovale dva Izraelca.

ZDA so palestinsko raketiranje označile za "strahopetno", Arabska liga pa izraelske letalske napade za "pokol". Združeni narodi in Evropska unija so pozvali k umiritvi razmer.

Gre za že običajen vzorec, ko palestinski borci izstrelijo rakete na jug Izraela, ki nato odgovori z napadi na Gazo. Nasilje se po navadi konča v nekaj dneh z neformalnim dogovorom o premirju.

Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je sporočilo, da njihovi pripadniki niso bili vpleteni v zadnji val nasilja. Po njihovih besedah se sosednji Egipt trudi za končanje nasilja in se posvetuje z borci drugih palestinskih skupin, ki delujejo v Gazi.

V zadnjem napadu sta bila ubita pripadnika palestinskega gibanja Islamski džihad, ki v zameno za premirje od Izraela zahteva, da v prihodnje tarča njegovih letalskih napadov ne bodo voditelji gibanja.