Stol Sadama Huseina je sameval v iraški sodni dvorani. Foto: Reuters
Stol Sadama Huseina je sameval v iraški sodni dvorani. Foto: Reuters
Umaknjena obtožnica proti Huseinu

Šesterica nekdanjih visokih predstavnikov Huseinovega režima je obtožena genocida nad Kurdi v operaciji Anfal v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, v kateri je umrlo več kot 100.000 ljudi.

Med obtoženimi je tudi Huseinov bratranec, znan pod vzdevkom Kemični Ali, ki je na sojenju skušal prebrati odlomek iz Korana v spomin na svojega bratranca, a mu sodnik tega ni pustil. Tožilstvo je predvajalo posnetek, na katerem Kemični Ali grozi, da bo Kurde napadel s kemičnim orožjem, pokazali pa so tudi slike umorjenih mož, žena in otrok.

Husein je bil usmrčen konec decembra zaradi poboja 148 Šiitov v vasi Dudžail. Mnogi Kurdi so razočarani, da je bil nekdanji diktator usmrčen še preden bi se moral zagovarjati zaradi svojih zločinov v Anfalu.

Usmrtitev ta teden
Nadaljevanje sojenja Huseinovim pomočnikom, ki je bilo prekinjeno 21. decembra, je ponovno postavilo v ospredje iraški sodni sistem, ki je bil deležen mnogih kritik zaradi usmrtitve Sadama Huseina. Kljub vsem kritikam in pozivom mednarodne skupnosti pa iraške oblasti vztrajajo, da bodo Huseinova soobtoženca Barzana Al Tikritija in Avada Al Bandarja usmrtili še ta teden.

Umaknjena obtožnica proti Huseinu