Restavracija Marinero na hvarski Rivi. Restavracija zaposluje 36 ljudi, pekarna pa 50. Foto: Hostel World
Restavracija Marinero na hvarski Rivi. Restavracija zaposluje 36 ljudi, pekarna pa 50. Foto: Hostel World

Razlog za to je hud spor med dvema znanima gostincema, domačinom Franom Žuvelo, ki vodi elitno restavracijo Marinero, in Albancem Matejem Lekajem, ki ima v lasti pekarno v središču mesta, neposredno ob Marineru. Povod so bili po poročanju Jutarnjega lista zabojniki za kruh, ki so jih Lekajevi odlagali v ulici ob Marineru, s tem pa onemogočili gostom dostop do restavracije. Lekajeva pekarna je sicer več let pekla kruh tudi za Marinero.

Spor je prerasel v nasilje, policija je za zdaj nemočna, domačini pa zahtevajo, naj ukrepa, preden jih bo obračunavanje razgretežev spravilo ob poletni zaslužek.

Policija že tri dni patruljira na obalnem sprehajališču in varuje Lekajevo pekarno. Ta je zaprta, saj so jo pred dvema dnevoma napadli domačini. Kot je razložila tiskovna predstavnica policije, so morali policisti opozorilno celo uporabiti strelno orožje, da so razgnali protestnike, sicer bi ti albanskega peka linčali.

Gnev vse večji
A za proteste domačinov je kriv pravzaprav 40-letni Lekaj sam, saj je po kratkem sporu s 30-letnim Žuvelo v ponedeljek najel nasilneže, ki so Hvarčana pretepli in mu uničili lokal. Člani hvarskega združenja gostincev so potem pripravili proteste in opozorili, da se je gnev, usmerjen proti albanskim lastnikom lokalov v mestu, nabiral že leta.

Protestniki so dejali tudi, da Lekajevi že dalj časa terorizirajo mesto, policija pa stoji križem rok, medtem ko Žuvela opozarja, da v nasprotju s "sezonskim" Lekajem Marinero obratuje vse leto, državi pa "ne dolguje niti kune davkov".

Hvarčani, ki letos zaznamujejo 150-letnico organiziranega turizma, zahtevajo, da se poveča število intervencijskih policijskih enot, saj se na višku sezone število ljudi na otoku poveča za desetkrat.
K. S.

Več pa spodaj v prispevku Vanje Vardjana.

Na Hvaru spor s pekom prerasel v nemire
Na Hvaru spor s pekom prerasel v nemire