Jean-Pierru Bembi grozi do 30 let zapora ali celo dosmrtni zapor. Foto: EPA
Jean-Pierru Bembi grozi do 30 let zapora ali celo dosmrtni zapor. Foto: EPA

Gre za prvi primer na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), ki se osredotoča na uporabo posilstev in spolnih napadov kot vojnega orožja. Je pa tudi prvi primer, v katerem so ugotovili odgovornost vojaškega poveljnika za dejanja njegovih vojakov, čeprav jim jih ni ukazal. V prelomni sodbi je ICC odločil, da je Bembo kriv v vseh petih točkah obtožnice, ker je med operacije ohranil "dejansko poveljstvo in nadzor" nad pripadniki svoje milice, ki so sodelovali pri zatiranju državnega udara.

Bemba, ki so ga aretirali leta 2008 v Bruslju, je sicer ob začetku sojenja novembra 2010 trdil, da ni kriv vojnih zločinov, za katere ga bremenijo v treh točkah obtožnice, in zločinov proti človečnosti, za katere ga bremenijo v dveh točkah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Okoli 1.500 oboroženih pripadnikov milice Bembe, nekdanjega vodje upornikov na severu DR Konga, je v letih 2012 in 2013 v Srednjeafriški republiki predsedniku države Ange-Felixu Patasseju pomagalo pri zatiranju državnega udara pod vodstvom generala Francoisa Bozizeja. Vojaki so šest mesecev posiljevali in pobijali ljudi ter plenili po njihovih domovih. Bemba je leta 2007 pobegnil na Portugalsko, potem ko je bil v Kongu obtožen izdaje, pozneje pa je odšel v Bruselj, kjer je bil pozneje aretiran.

Pomemben dan za mednarodno kazensko pravo
Glavni tožilec ICC-ja Fatou Bensouda je sodbo označil za zgodovinsko, saj gre za "zelo pomemben dan za mednarodno kazensko pravo, predvsem kar zadeva spolne zločine in zločine na podlagi spola". Kot pomembno je sodbo označil tudi zato, "ker bi lahko poveljniki mislili, da niso krivi za zločine na terenu". "Bemba bi lahko preprečil zločine ali kaznoval vojake, saj je imel dejansko oblast nad njimi," je še povedal. Datum izreka kazni še ni znan. 53-letnemu Bembi grozi do 30 let zapora ali dosmrtni zapor, če bodo sodniki presodili, da to zahteva teža zločinov.