Bemba je najvišji politik, ki mu sodi ICC. Foto: Reuters
Bemba je najvišji politik, ki mu sodi ICC. Foto: Reuters
Bemba pred sodniki

Bemba je najvišji politik, ki mu sodijo na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), obtožnica pa ga bremeni, da je svojim vojakom dopustil, da so plenili, sistematično posiljevali in ubijali otroke, moške in ženske v Srednjeafriški republiki. Nekdanji voditelj kongovskih upornikov zanika krivdo v dveh točkah zločinov proti človečnosti in treh točkah vojnih zločinov.

Glavni tožilec ICC-ja Luis Moreno-Ocampo trdi, da bo sojenje, ki naj bi trajalo nekaj mesecev, pokazalo, da so poveljniki odgovorni za delovanje svojih vojakov. Gre za prvi primer, v katerem bo skušalo sodišče dokazati, da je nekdo, ki sicer ni neposredno ukazoval ali sodeloval pri zločinih, zanje vseeno lahko odgovoren.

V času domnevnih zločinov, od oktobra 2002 do marca 2003, je bil Bemba vojaški voditelj v DR Kongo, njegove sile pa so v sosednji Srednjeafriški republiki tamkajšnjemu predsedniku Ange-Felixu Patasseju pomagale zatreti poskus državnega udara, pri tem pa posilili več kot 400 ljudi.

"MLC pod nadzorom oblasti Srednjeafriške republike"
Bembovi odvetniki trdijo, da so bile njegove sile, ko so prestopile mejo, pod nadzorom oblasti Srednjeafriške republike. Odvetnik Aime Kilolo pravi, da so se bojevniki Gibanja za osvoboditev Konga (MLC) "borili v uniformah Srednjeafriške republike". Moreno-Ocampo trdi, da je za dejanja vojakov odgovoren Bemba kot njihov poveljnik in dodaja, da bo to pomenilo pomemben mednarodni pravni precedens. "Definicija sodnikov o odgovornosti poveljnikov bo opozorilo za vse vojaške poveljnike na svetu," je dejal pred sojenjem.

Na volitvah izgubil proti Kabili
Potem ko so njegove sile posredovale v Srednjeafriški republiki, je Bemba v skladu z dogovorom o delitvi oblasti leta 2003 med vlado in različnimi uporniškimi skupinami, ki je končal več let sporov, postal podpredsednik DR Kongo. Tri leta kasneje je kandidiral na prvih demokratičnih volitvah v državi in v drugem krogu izgubil proti Josephu Kabili. Leta 2008 je bil aretiran v Bruslju in predan ICC-ju. Njegovo sojenje je tretje na ICC-ju, prva dva zadevata spor v DR Kongo.

Bemba pred sodniki