Ikea umika mesne kroglice. Foto: EPA
Ikea umika mesne kroglice. Foto: EPA

Konjsko meso v mesnih kroglicah švedskega proizvajalca, ki izdelek dobavlja Ikei, so v ponedeljek najprej našli na Češkem.

V Evropi je bil izdelek umaknjen s polic Ikeinih trgovin v 21 državah, in sicer v Avstriji, Italiji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Poljskem, Portugalskem, Finskem, Danskem, Švedskem, Nizozemskem, Irskem, Cipru, v Veliki Britaniji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji, Bolgariji, Španiji, Grčiji in Franciji.

Pohištveni velikan se je danes odločil, da mesne kroglice umakne še iz trgovin v Hongkongu in na Tajskem ter v Dominikanski republiki. Zagotovil je, da v mesnih kroglicah v njegovih trgovinah v ZDA ni konjskega mesa.

"Za nas je to pomemben izdelek, ukrep je torej pomemben, vendar nočemo, da so naše stranke zaskrbljene," je sporočila tiskovna predstavnica Ikee Ylva Magnusson. Dodala je, da nemški laboratorij izvaja teste o morebitni vsebnosti konjskega mesa v kroglicah, prve rezultate pa pričakujejo v četrtek.

Švedski dobavitelj mesnih kroglic Dafgard je sporočil, da med obsežnim testiranjem v svojih izdelkih niso odkrili sledi konjskega mesa. V zadnjih treh tednih so v zunanjih laboratorijih opravili 320 testov, vendar konjskega mesa niso zaznali, je povedal direktor podjetja Ulf Dafgard. Ikea je pozdravila novico, a je dodala, da bo še naprej izvajala tudi svoje teste.

Ikea je le eno izmed velikih evropskih podjetij, vpletenih v škandal s konjskim mesom v pripravljenih izdelkih, v katerih naj bi bilo le goveje meso.