Mesni izdelki očitno vsebujejo še precej več, kot je napisano na deklaraciji. Foto: EPA
Mesni izdelki očitno vsebujejo še precej več, kot je napisano na deklaraciji. Foto: EPA

Z ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da je uprava vzorec pridobila v trgovini Interspar v Murski Soboti, trgovcu pa so že naročili umik spornega izdelka. Obenem pa so sporočili, da bodo nadaljevali zbiranje podatkov o konjskem mesu v živilih. Gre za enega od 29 vzorcev, ki jih je zajel drugi val vzorčenja izdelkov v Sloveniji, potem ko je izbruhnila afera s konjskim mesom. Ostalih 28 vzorcev je bilo negativnih.

Tudi v prvem valu vzorčenja so analizirali 29 vzorcev živil, 28 jih je bilo negativnih na konjsko meso, en vzorec pa je bil pozitiven. Šlo je za 450-gramsko govejo lazanjo proizvajalca Comigel - Tavola iz Luksemburga, ki jo na trg daje hrvaški Ledo.
Ledo je izdelek umaknil z vseh prodajnih mest, kupce, ki so izdelek kupili in ga še imajo, pa so pozvali, naj ga vrnejo v njihove distribucijske centre v Ljubljani (Brnčičeva 45) in Mariboru (Limbuška 2), kjer jim bodo tudi povrnili denar.

Slovenija pa se je v aferi s konjskim mesom pojavila kot ena tistih, iz katerih naj bi konjsko meso izviralo, je poročal Radio Slovenija. Avstrijski mesar iz Labotske doline je med zaslišanjem namreč priznal, da je konjsko meso namenoma dodajal v klobase zaradi izboljšanja okusa, meso pa naj bi dobival iz Slovenije.