Pakistanski talibani še vedno niso potrdili smrti Mulaha Omarja, ki naj bi umrl v bolnišnici v Karačiju. Foto: EPA
Pakistanski talibani še vedno niso potrdili smrti Mulaha Omarja, ki naj bi umrl v bolnišnici v Karačiju. Foto: EPA
Mulah Omar
Vodja talibanov Mulah Omar je umrl pred dvema letoma v bolnišnici v Karačiju, so potrdili afganistanski talibani. Foto: EPA

Talibani so ime novega vodje potrdili za Al Džaziro, ki piše, da je Mulah Omar umrl pred dvema letoma v bolnišnici v Karačiju. Na njegovo mesto pa so izvolili njegovega namestnika Mulaha Aktarja Mansurja.

Al Džazira še poroča, da je drugi krog pogajanj med talibani in afganistansko vlado zaradi novih razmer prestavljen.

Nestrinjanje z imenovanjem
Novica o Omarjevi smrti je prišla v javnost neuradno v sredo, in sicer iz krogov afganistanske varnostne službe. Medtem ko so talibani v Afganistanu njegovo smrt potrdili, pakistanski talibani zanikajo, da je bil Omar v državi.

Britanski BBC medtem poroča, da naj bi imenovanje novega voditelja talibanov povzročilo trenje v skupini, saj se z njegovim imenovanjem ne strinjajo starejši veljaki. Ti želijo, da bi Omarja nasledil njegov najstarejši sin. Hkrati pa so obtožili skupino talibanov v Pakistanu, da je bila ona tista, ki je vsilila Mulaha Mansurja na položaj.

Mulah Omar že več let ni bil v javnosti
Mulah Omar je talibane povedel do zmage v državljanski vojni, ki je sledila umiku sovjetskih sil iz Afganistana. Zaradi njegove naveze z vodjem Al Kaide Osamo Bin Ladnom so ZDA leta 2001, po terorističnih napadih 11. septembra, napadle Afganistan. Od takrat se je Mula Omar skrival, domnevno v Pakistanu, ZDA pa so zanj razpisale nagrado v vrednosti 10 milijonov dolarjev.

Z leti so talibani objavili vrsto njegovih sporočil, nazadnje ta mesec, a ta so bila načeloma pisna, in ne v obliki zvočnih ali video posnetkov, zato novice o njegovi smrti ne postavljajo na laž.