Mnenja o Stalinu so v Rusiji še vedno deljena, tudi več kot pol stoletja po njegovi smrti. Foto: EPA
Mnenja o Stalinu so v Rusiji še vedno deljena, tudi več kot pol stoletja po njegovi smrti. Foto: EPA
Stalin ima največ privržencev med starejšimi, a komunističnega diktatorja občuduje tudi vse več mladih. Foto: EPA

V tekmovanju z nazivom "Ime Rusije", ki ga je organizirala ena največjih državnih ruskih televizij Rossija in na katerem so v zadnje pol leta iskali najpomembnejše ruske zgodovinske osebnosti, so prek spleta in prenosnih telefonov zbrali več kot 50 milijonov glasov.

Na začetku je seznam sestavljalo 500 imen, na koncu pa so izluščili 12 finalistov. Josef Stalin, po rodu Gruzijec, je dolgo časa vodil na lestvici, a je nato padel s prvega mesta, ko so poleti organizatorji ljudi pozvali, naj glasujejo za koga drugega.

Z več kot 524.000 glasovi je prvo mesto osvojil Aleksander Nevski, ki je v 13. stoletju premagal nemško in švedsko vojsko ter s tem ohranil enotnost Rusije, drugo mesto pa je šlo v roke Pjotru Stoljpinu, ki je bil premier na začetku 20. stoletja in je znan po svojih reformah v kmetijstvu in zatiranju levičarskih revolucionarjev.

Stalin je s 519.000 glasovi prehitel imena kot so Aleksander Puškin, Lenin, Katarina Velika in Ivan Grozni.

Milijoni žrtev Stalinove "trde roke"
Stalinovo skoraj tri desetletja trajajoče obdobje na čelu Sovjetske unije, ki je trajalo do njegove smrti leta 1953, je zaznamovalo na milijone žrtev čistk, prisilnega dela v gulagih in hude lakote zaradi prisilne kolektivizacije.

"Mlada generacija je zasičena z miti o Stalinu. Ne ve ničesar o milijonih, ki so umrli v gulagih, a ve dobro, da je bil močan voditelj, ki je premagal nacistično Nemčijo," je izid glasovanja komentiral borec za človekove pravice Lev Ponomarjov.

Ponomarjov jo opozoril na duh stalinizma, ki prevladuje v trenutni ostri ruski retoriki do Zahoda, ki Rusijo obtožuje, da se oddaljuje od demokratičnih načel. "Spet so tuji sovražniki krivi za vse notranje težave, zato je treba vladati s trdo roko - to je čista stalinistična metoda."

"Napake mu lahko oprostimo"
Eden od vodij še vedno močne komunistične stranke Sergej Malinkovič je dejal, da je Stalin iz Rusije naredil velesilo in bil eden od ustanoviteljev koalicije proti Hitlerju med drugo svetovno vojno. "Zaradi njegovega služenja tej državi mu lahko oprostimo njegove napake," je prepričan Malinkovič, s čigar mnenjem se strinja mnogo rojakov.

G. V.