Unicef ugotavlja, da dela v Indiji okoli 10,2 milijona otrok. Foto: EPA
Unicef ugotavlja, da dela v Indiji okoli 10,2 milijona otrok. Foto: EPA
Indija
Po zdaj veljavni zakonodaji otroci, mlajši od 14 let, ne smejo opravljati le poklicev, ki so označeni kot "nevarni" oziroma "tvegani", nova zakonodaja pa bo razširila prepoved dela otrok na vse panoge. Foto: Reuters
Indija
Na račun nove zakonodaje letijo številne pripombe. Med kritiki sta tudi organizacija Unicef in Nobelov nagrajenec za mir Kailash Satyarti. Foto: EPA

Nova indijska zakonodaja prepoveduje delo otrokom, mlajšim od 14 let, a omogoča izjeme za "družinske posle", kar vključuje širšo družino, poroča BBC. Poleg tega spremembe krčijo število poklicev, ki jih mladostniki med 15. in 18. letom ne smejo opravljati.

Vlada trdi, da bo nova zakonodaja pomagala revnim družinam, da zaslužijo dovolj za preživetje, otrokom pa, da bodo lahko pridobili potrebne sposobnosti. Omenjene izjeme, ki jih glede dela otrok predvideva nova zakonodaja, pa naj bi vladi omogočale, da jo "praktično izvaja", je v parlamentu dejal minister za delo in zaposlovanje Bandaru Datatreja. Kot je dejal minister, so vključili "številne varovalke v novem zakonu".

Po zdaj veljavni zakonodaji otroci, mlajši od 14 let, ne smejo opravljati le poklicev, ki so označeni kot "nevarni" oziroma "tvegani". Nova zakonodaja, ki jo mora sicer še podpisati predsednik Pranab Muherdži, pa bo razširila prepoved dela otrok na vse panoge, obenem pa bo povečala kazni za tiste, v kateri so zaposleni otroci.

Problematične izjeme
Kritiki nove zakonodaje pa poudarjajo, da izjeme, ki otrokom omogočajo delo v družinskih poslih po koncu pouka in med počitnicami, odpirajo vrata za zaposlitev otrok v dejavnostih, kot so obdelovanje diamantov, brskanje po odpadkih, izdelovanje opek, delo v klavnicah ali pomoč na domu.

Kot opozarjajo v Unicefu Indija, obstaja tudi skrb, da bodo zaradi nove zakonodaje nekatere oblike dela otrok morda postale nevidne, najranljivejši in najbolj marginalizirani otroci pa bi lahko manj redno obiskovali šole, se učili na nižji stopnji in bili posledično izključeni iz šol.

Indijski Nobelov nagrajenec za mir in zagovornik pravic otrok Kailaš Satjarti je novo zakonodajo označil za "zamujeno priložnost" za In‌dijo. Po njegovem mnenju je definicija družine in družinskega posla pomanjkljiva. Kot je dejal, zakonodaja uporablja indijske družinske vrednote za upravičevanje gospodarskega izkoriščanja otrok.

Unicef ugotavlja, da dela v Indiji okoli 10,2 milijona otrok.