Verjamete, da bi lahko Japonska izkoristila počasnost ECB-ja in kupila obveznice zadolženih evropskih držav? Foto: EPA
Verjamete, da bi lahko Japonska izkoristila počasnost ECB-ja in kupila obveznice zadolženih evropskih držav? Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi - 'grobar' evroobmočja? Foto: EPA
Bruselj
Bi utegnila Velika Britanija resnično zapustiti 27-terico? Foto: EPA

Te dogodke - poleg 15 drugih je ameriška investicijska banka Morgan Stanley uvrstila na tradicionalni seznam makropresenečenj (Macro Surprises 2013), ki ga pripravlja že 30 let. V njem ne skušajo napovedovati stvari, ki bi se utegnile zgoditi v gospodarstvu, ampak naštevajo dogodke, ki bi presenetili tudi njih same. "Če bi se te stvari dejansko zgodile, bi bili presenečeni, investitorji pa bi zaradi njih dobili srčni napad. Kljub temu pa verjamemo, da opisujejo povsem možne scenarije, verjetnost, da se uresničijo, je nad 50 odstotkov," so zapisali.

Lotili so se "presenečenj" z vseh koncev sveta, tako fiskalnih, gospodarskih in političnih. V splošnem lahko rečemo, da bo tudi v letu 2013 rast svetovnega gospodarstva še ostala v "območju somraka", nekje med blago rastjo in ponovnim padcem v recesijo. Vrnila bi se lahko visoka inflacija, vse višja rast cene pšenice pa bi lahko povzročila nemire in spopade.

Nekaj najbolj zanimivih "makropresenečenj" za leto 2013 naštevamo spodaj.

ZDA bodo zaradi sporov med demokrati in republikanci skočile v "fiskalni prepad"
Ameriškim politikom se ne bodo uspelo dogovoriti o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja, zato bo država že v prvih mesecih novega leta začela padati v fiskalno brezno. Trgi se bodo odzvali izredno negativno, kar bo prisililo demokrate in republikance k hitri sklenitvi sporazuma. Nato se bo gospodarska slika le izboljšala, prav tako pa tudi investicijska dejavnost in položaj na trgu dela.

Japonska centralna banka bo začela agresivno vojno proti krepitvi tečaja jena
Močnejši jen bi pomenil, da bi bili japonski izdelki vse manj konkurenčni in tako vse manj privlačni za izvoz. Strategija, kako ustaviti rast jena, bo kupovanje državniih obveznic tistih držav v evrskem bmočju, ki se spopadajo z dolžniško krizo. Tokio bo tako prehitel Evropsko centralno banko (ECB), ki bo prav tako kupovala obveznice. Medtem ko bo ECB čakal, da Španija zaprosi za pomoč iz protikriznega sklada evropskega reševalnega mehanizma (ESM), bo Japonska že kupovala obveznice tako tega sklada kot visoko donosne obveznice držav srednje Evrope. S tem bo postala glavni posojilodajalec evrskega območja.

Volitve v Italiji bodo povzročile novo krizo po vsej Evropi
Kampanja pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami v Italiji, ki jih bodo najverjetneje izvedli februarja, je v znamenju hudih kritik varčevalnih ukrepov tehničnega mandatarja Maria Montija. Silvio Berlusconi s temi obtožbami plaši vlagatelje, da bi lahko Rim celo utegnil opustiti evro in ponovno uvedel liro. Panika na trgih bo tako Italijo prisilila, da bo zaprosila za pomoč iz sklada evrskega območja, sledilo pa bo, da bo Italija, ne Španija, dala znak za začetek programa ECB-ja za kupovanje obveznic. Za investitorje bo ta odločitev vseeno prišla prepozno, saj bodo že začeli razprodajo evra in vrednostnih papirjev nekaterih članic evrskega območja. Italija bo tako povod za začetek nove krize.

Namesto "Grexita" se bo zgodil "Brixit" - Velika Britanija bo zapustila Evropsko unijo
Na Otoku se krepi odpor proti Evropski uniji. Tega vlagatelji ne morejo spregledati, pri Morgan Stanleyju pa so prepričani, da je verjetnost, da se bo London odločil za ta korak, veliko večja od odhoda Grčije ali kakšne druge sredozemske države iz evrskega območja in Unije.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff bo še okrepila moč Brazilije in reala
Rousseffova bo v šestem največjem svetovnem gospodarstvu predstavila velikopotezni program gradnje infrastrukture. To bo v državo pripeljalo ogromno novih vlaganj, s tem pa se bo močno okrepila tudi moč brazilske denarne valute.

Vladimir Putin bo poskušal vse, da ponovno oživi Sovjetska zveza
Ruski predsednik Vladimir Putin želi Ukrajino zvabiti v evroazijsko carinsko unijo v zameno za večji dostop do ruskih energentov. Vrata v Evropsko unijo pa se Kijevu vse bolj zapirajo, saj je nemogoče biti hkrati del obeh povezav. Postsovjetski prostor, v katerem so Rusija, Ukrajina, Belorusija in Kazahstan, bo tako okrepil povezave in sodelovanje, seveda pod vodstvom "carja Putina".

Kitajska šokterapija bo povzročila veliko bankrotov
Kitajske oblasti se bodo nepričakovano odločile, da že v zgodnji fazi nižanja gospodarske rasti uvedejo šokterapijo in zelo poostrijo finančne pogoje v državi. To bo pripeljalo do zamrznitve likvidnosti v bankah in ostrega omejevanje kreditiranja. Posledice bodo stečaji podjetij in množice ljudi, ki ne bodo več zmožni vračati posojil.