Ahmadinedžad še naprej kljubuje mednarodni skupnosti. Foto: EPA
Ahmadinedžad še naprej kljubuje mednarodni skupnosti. Foto: EPA

Teheran je tokrat prvič potrdil jedrske dejavnosti v Fordu, ki se nahaja v osrčju gora okoli 150 kilometrov jugozahodno od Teherana.
"Vse jedrske dejavnosti, predvsem bogatenje urana v Natancu in Fordu, nadzoruje Mednarodna agencija za jedrsko energijo," je Soltanieh izjavil v pogovoru za iransko televizijo Al Alam.

Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ferejdun Abasi Davani je v soboto sporočil skorajšnje odprtje jedrskega objekta v Fordu. Po njegovih navedbah naj bi tam obogatili uran s 3,5 do 4 odstotkov na 20 odstotkov. "Objekt v Fordu je tako kot tisti v Natancu zasnovan tako, da ga sovražnik ne more uničiti," je dodal.

Iran zagotavlja, da je uran, obogaten na 20 odstotkov, namenjen za izdelavo goriva za raziskovalni reaktor v Teheranu.
Središče spora
IAEA se je na novico iz Irana odzval in potrdil, da je Iran začel proizvodnjo 20-odstotno čistega urana v Fordu. Bogatenje urana je v središču spora med Iranom in mednarodno skupnostjo, ki se boji, da je iranski jedrski program namenjen razvoju jedrskega orožja, kar Teheran vztrajno zanika.

Nekatere države so dejanje Irana že obsodile, med njimi ZDA in Velika Britanija. Po mnenju ZDA gre za nadaljevanje stopnjevanja napetosti v odnosih Irana z mednarodno skupnostjo, v Londonu pa so izpostavili, da gre za provokacijo.