Zmagovalca volitev v svet izvedencev sta nekdanji predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani in zdajšnji predsednik Hasan Rohani. Foto: EPA
Zmagovalca volitev v svet izvedencev sta nekdanji predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani in zdajšnji predsednik Hasan Rohani. Foto: EPA

v primerjavi s konservativci pridobili veliko sedežev, vendar nobena od teh dveh političnih skupin ni osvojila dovolj sedežev za večino v madžlisu.

Po poročanju iranskih medijev so si konservativci zagotovili 103 sedeže v 290-članskem parlamentu, Lista upanja, ki podpira predsednika Hasana Rohanija, pa je osvojila 95 sedežev, kažejo uradni izidi volitev. Izvoljenih je bilo tudi 14 neodvisnih kandidatov, katerih politična usmeritev za zdaj ni znana. Prišteti je treba še štiri zmerne konservativce, ki podpirajo reformiste, in pet predstavnikov verskih manjšin.

O preostalih 69 sedežih bo odločil drugi krog volitev, ki bo aprila. V Teheranu so reformisti osvojili vseh 30 sedežev, ki so na voljo v tej volilni enoti. Čeprav nobena politična skupina ni dobila več kot polovice sedežev, vse kaže, da bo Rohaniju uspelo sestaviti večino. Izidi volitev so močan signal javne podpore jedrskemu sporazumu med Iranom in svetovnimi silami, sklenjenemu pod Rohanijevo taktirko.

Reformisti slavili na volitvah v svet izvedencev
V petek so v Iranu volili tudi 88-članski svet izvedencev, ki je verski in politični organ. Zmagovalca volitev sta nekdanji predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani in zdajšnji predsednik Hasan Rohani. Volitve v svet izvedencev, ki med drugim voli vrhovnega voditelja, so potekale skupaj s parlamentarnimi volitvami. Jasna zmagovalca za člane sveta izvedencev sta po poročanju nemške tiskovne agencije DPA reformistični par, Akbar Hašemi Rafsandžani in Hasan Rohani. V strateško pomembnem volilnem okraju Teheran, ki mu v svetu izvedencev pripada 16 sedežev, sta oba v prepričljivem vodstvu, so po poročanju DPA-ja sporočili z iranskega notranjega ministrstva.

Med konservativnimi protireformističnimi predstavniki se je ajatola Ahmad Džanati uvrstil na 16. mesto in tako za las dosegel vstop v svet. Druga dva vodilna predstavnika konservativcev, ajatola Mohamad Jazdi in Mohamad Tagi Mesbah Jazdi, sta mesto v svetu izvedencev izgubila. Po pričakovanjih opazovalcev bo Rafsandžani po zmagi v Teheranu najverjetneje prevzel vodenje sveta izvedencev. Skupaj z Rohanijem naj bi bistveno omilila večletni vpliv protireformistov v svetu, s tem pa tudi na celotno politično prizorišče v Iranu.

Volilo 33 od 55 milijonov volivcev
Volitve novega 88-članskega sveta izvedencev so pomembne tudi zaradi tega, ker bo svet izbiral naslednika dosedanjega vrhovnega verskega voditelja, ajatole Alija Hameneja, če umre ali odstopi med svojim osemletnim mandatom. Petkovih volitev v svet izvedencev in parlament se je po poročanju iranske PressTV udeležilo najmanj 33 od 55 milijonov volivcev. Za 290 poslanskih sedežev se je potegovalo 4.844 kandidatov, od tega 500 žensk. Za 88-članski svet izvedencev se je potegovalo 159 kandidatov. Člani sveta imajo osemletni, poslanci pa štiriletni mandat.