Iran še ne bo dobil sistema S-300. Foto: EPA
Iran še ne bo dobil sistema S-300. Foto: EPA

Teheran si je dolgo prizadeval za nakup naprednega sistema protizračne obrambe S-300, kar je povzročalo največ sivih las ZDA in Izraelu, ki se je zbal, da bi lahko Iran pred izraelskim napadom zaščitil svoje jedrske objekte, kjer naj bi na skrivaj razvijal jedrsko orožje.

Sporno prodajo so ustavili, potem ko je zaradi spornega jedrskega programa Varnostni svet ZN-a junija sprejel že četrti sveženj sankcij proti Iranu, predvsem na vojaškem in finančnem področju.

Vse je odvisno od Irana
"Vodstvo je sprejelo odločitev, da ustavi postopek dobave," je sporočil načelnik generalštaba ruske vojske Nikolaj Makarov, ki pa ni pojasnil, ali je pogodba prekinjena ali samo zamrznjena. "Videli bomo, to bo odvisno od vedenja Irana," je dejal Makarov.

Iranski voditelji naj bi se zaradi ruske odločitve počutili izdani, saj so bili do zdaj vseskozi prepričani, da je Rusija njihova zaveznica.

S-300 je precizni mobilni sistem protizračne obrambe dolgega dosega, ki lahko izsledi in uniči balistične rakete, vodene izstrelke in nizkoleteča letala.