Iranske pogajalce so pričakali navdušeni podporniki predsednika Rohanija. Foto: EPA
Iranske pogajalce so pričakali navdušeni podporniki predsednika Rohanija. Foto: EPA

Na pogovorih v Ženevi je šesterica velesil na čelu s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta skupaj z Nemčijo od Irana dobila zagotovila, da bo ta zamrznil svoje jedrske dejavnosti, medtem ko bo mednarodna skupnost sprostila del sankcij in Iranu omogočila prihodke v vrednosti sedmih milijard dolarjev.

Gre za začasni dogovor in podlago, da se v prihodnjih šestih mesecih doseže celovita rešitev za iranski jedrski program.

Če je ameriški predsednik Barack Obama dogovor označil za zgodovinskega, saj naj bi z njim Iranu preprečili razvoj jedrskega orožja, pa nasprotno menijo v Izraelu, kjer so prepričani, da gre za "zgodovinsko napako".

Obama je po sklenitvi dogovora poklical izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in mu poudaril ameriško zavezanost Izraelu. Netanjahu je dejal, da Izrael ni zavezan k dogovoru.

Zahodne velesile in Izrael v iranskem jedrskem programu vidijo krinko za razvoj jedrskega orožja, kar pa v Iranu odločno zavračajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben jedrski program, do katerega ima pravico vsaka država na svetu.

Rohani: Ne potrebujemo jedrske bombe
Več sto navdušenih prebivalcev je v Teheranu v nedeljo z rožami in iranskimi zastavami pozdravilo predstavnike iranske jedrske delegacije, ki se je vrnila s pogovorov v Ženevi.

Iranskega zunanjega ministra Džavada Zarifa so pozdravili kot "ambasadorja miru". V pogovoru za televizijo je dejal, da bo Iran storil vse potrebno za uresničitev dogovora, od katerega pa lahko odstopi vsak trenutek.

Iranski predsednik Hasan Rohani je v nagovoru rojakom ponovil, da si Iran nikoli ne bo prizadeval za pridobitev jedrskega orožja.

Iranci zadovoljni z dogovorom
Iranci zadovoljni z dogovorom