Prvi mož IAEA-ja (desno) in glavni iranski pogajalec ob podpisu dogovora. Foto: EPA
Prvi mož IAEA-ja (desno) in glavni iranski pogajalec ob podpisu dogovora. Foto: EPA

"Imeli smo uspešna pogajanja glede nadaljnjega sodelovanja med Iranom in agencijo na različnih področjih," je dejal glavni iranski jedrski pogajalec Ali Akbar Salehi. "Rezultat tega je skupna izjava, ki določa načrt za sodelovanje," je dodal Salehi. Omenjeni načrt je podlaga za reševanje odprtih vprašanj, povezanih z iranskim jedrskim programom. Teheran se z IAEA-jem pogaja ločeno od pogajanj s šesterico svetovnih sil.

Dogovor po besedah Salehija vsebuje "aneks v šestih korakih". Kot je dejal glavni iranski pogajalec, je Teheran v znak dobre volje inšpektorjem IAEA dovolil obisk obrata za proizvodnjo težke vode v Araku in rudnika urana v Gačinu, ni pa omenil vojaške baze v Parčinu jugovzhodno od Teherana.

Kot je znano, so se predstavniki ZDA, Velike Britanije, Francije, Kitajske, Rusije, Nemčije in Irana pretekli konec tedna sestali na pogajanjih v Ženevi. Kljub dolgotrajnim pogajanjem pa dogovora niso sklenile.

V Ženevi je od pogajanj odstopil Iran
Ameriški državni sekretar John Kerry, ki je sodeloval na pogajanjih, je danes v Abu Dabiju izjavil, da je od dogovora v Ženevi odstopil Iran. "Upamo, da bomo prihodnji mesec našli dogovor, ki bo odgovarjal vsem standardom," je Kerry komentiral današnjo izjavo francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa, da so velike sile blizu dolgo pričakovanemu dogovoru z Iranom o njegovem jedrskem programu. Pogajanja se bodo nadaljevala 20. novembra.

Kot so navajale nekatere agencije, so pogajanja propadla, ker je Francija zahtevala uvedbo ostrih omejitev v tovarni blizu Araka, kjer bi lahko proizvajali plutonij, ki bi ga lahko uporabili za izdelavo jedrske bombe.

Ameriški državni sekretar je še zagotovil Izraelu in drugim zaveznicam v regiji, da jih bodo ZDA ščitile pred kakršnimi koli zunanjimi nevarnostmi.