Rohani je znan po svojih spravnih tonih. Foto: EPA
Rohani je znan po svojih spravnih tonih. Foto: EPA
Reza Aref
Aref se po umiku ni izrekel za nobenega kandidata. Foto: EPA

Aref je pojasnil, da ga je nekdanji iranski predsednik in vodja reformistov Mohamed Katami zaprosil za umik iz predsedniške tekme v dobro edinega zmernega kandidata Rohanija, ki ima več možnosti v boju proti preostalim konservativnim kandidatom z močno podporo iranskega vrhovnega verskega voditelja ajatole Ali Hameneja.

Katami je Arefu povedal, da njegova kandidatura ni "smotrna". Nekdanji podpredsednik, ki se je v preteklosti branil kandidiranja ta predsedniški položaj, je namreč veljal za nepomembnega kandidata s šibko podporo javnosti, reformistični tabor pa si na petkovih predsedniških volitvah želi poenotenja in nastopa z enim kandidatom.

Reformisti se tako v predsedniški boj podajajo z Rohanijem, nekdanjim jedrskim pogajalcem in zmernim klerikom, ki mu je v zadnjih dneh podpora rasla, čeprav nihče izmed poznavalcev ne pričakuje, da bi lahko ogrozil katerega izmed kandidatov s Hamenejovo podporo, med katerimi najbolje kaže nekdanjemu šefu policije in trenutnemu teheranskemu županu Mohamedu Bakirju Kalibafu, ki velja za pragmatičnega konservativca, ter iranskemu jedrskemu pogajalcu Saidu Džaliliju, pripadniku skrajne struje konservativcev, ki je blizu Hameneju.

Ahmadinedžad odhaja
V ponedeljek se je iz predsedniške tekme umaknil konservativni kandidat Golam Ali Hadad Adel in volivce pozval, naj svoj glas namenijo enemu izmed konservativnih kandidatov. Ker je pred volitvami zaostajal za drugimi kandidati, nihče ne pričakuje, da bo imel njegov umik kakšen večji vpliv pri končnem glasovanju.

Po dveh mandatih se s predsedniškega položaja umika populistični Mahmud Ahmadinežad, ki je s sporno zmago pred štirimi leti sprožil nasilne proteste z bridko zadušitvijo in poteptanjem upov številnih Irancev, ki upajo na spremembe v rigidni islamski republiki, kjer ima glavno besedo še vedno vrhovni verski poglavar.

Reformistična kandidata na predsedniških volitvah leta 2009 Mir Hosein Musavi in Mehdi Karubi sta od povolilnih protestov dalje še zmeraj v hišnem priporu. Izmed okoli 600 kandidatov za tokratne volitve jih je Iranski svet varuhov izbral osem, od katerih jih je zdaj ostalo le še šest. Ti se bodo v petek potegovali za glasove več kot 50 milijonov Irancev.