Iraški redni vojski se je v boju s sunitskimi uporniki pridružilo tudi veliko šiitskih prostovoljcev. Foto: Reuters
Iraški redni vojski se je v boju s sunitskimi uporniki pridružilo tudi veliko šiitskih prostovoljcev. Foto: Reuters
Bagdad preletavajo ameriška brezpilotna letala. Foto: EPA
Iraška vojska z ofenzivo nad Tikrit

Večja operacija, ki se je začela danes, sledi hudim spopadom med uporniki in iraškimi posebnimi enotami, ki so želele zasesti univerzitetni kampus. Vojaški viri so po poročanju Al Džazire sporočili, da so kampus zavzeli, uporniki pod vodstvom Islamske države Iraka in Levante (Isil) pa trdijo, da so napad uspešno odbili. Tikrit je sicer mesto z večinskim sunitskim prebivalstvom.

Al Džazira še poroča, da se oklepne enote premikajo proti Tikritu iz Samare, bližnjega mesta, kjer so se zbirale vladne enote. Vojska naj bi na poti med mestoma uničila 20 vozil upornikov, ti pa prek družbenih omrežij trdijo, da so v spopadih uničili najmanj 10 oklepnih vozil, šest tankov in helikopter. Gre za največjo operacijo iraške vojske na območju pod nadzorom upornikov, poroča Al Džazira. Uporniki sicer nadzirajo velike dele severa in zahoda Iraka.

Tikrit "mesto duhov"
BBC je prenašal pričevanje prebivalca Tikrita Mohameda Saifa Al Dina, ki je dejal, da je postal Tikrit "mesto duhov," saj so ljudje pobegnili pred spopadi. "Redki, ki so ostali, se bojijo morebitnih maščevalnih dejanj šiitskih milic, ki spremljajo vojsko. Mi smo miroljubni civilisti in ne želimo biti žrtve tega boja," je dejal Saif Al Din.

Medtem je nadškof Irbila na severu Iraka BBC-ju dejal, da je več kot 40.000 kristjanov pobegnilo iz vasi blizu Mosula v zadnjih dneh, potem ko so uporniki napadli dve veliki krščanski naselbini Karakoš in Karamlaiš. Begunci so zatočišče poiskali v iraškem Kurdistanu.

ZDA poslale brezpilotna letala
Nad Bagdadom medtem letijo ameriška brezpilotna letala, ki naj bi varovala ameriške vojaške svetovalce, ki pomagajo vladnim silam proti upornikom. ZDA so dejale, da so zračni napadi na upornike ena izmed možnosti za spopad z uporniki.

"Rusija ne bo pasivna"
Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov, ki je na obisku v Damasku, je dejal, da Rusija ne bo pasivno gledala, kako skrajneži v Iraku nadaljujejo svoj osvajalski pohod. "Rusija ne bo ostala pasivna pri poskusih nekaterih skupin, da v regiji razširijo terorizem," je Rjabkov dejal po srečanju s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom. Rjabkov sicer ni želel razkriti, katere ukrepe bi Rusija lahko sprejela.

"Položaj v Iraku je zelo nevaren, ogroženi so temelji iraške države," je povedal in poudaril stališče Moskve, da se morata krizi v Iraku in Siriji, kjer se nadaljuje državljanska vojna, v katero je prav tako vpleten Isil, rešiti s "pristnim nacionalnim dialogom".

Iraška vojska z ofenzivo nad Tikrit