Iraške sile so ob pomoči ameriških letalskih sil z območja jeza Hadita pregnale borce Islamske države. Foto: Reuters
Iraške sile so ob pomoči ameriških letalskih sil z območja jeza Hadita pregnale borce Islamske države. Foto: Reuters
ZDA
Ameriška vojska je od začetka avgusta v Iraku izvedla že 130 napadov, ljudem, ki so zapustili domove, pa so pomagali tudi s humanitarnimi paketi. Foto: EPA

Po besedah voditelja ene od provladnih milic je bila med ameriškimi napadi uničena patrulja Islamske države (IS), nato pa so iraške sile sprožile ofenzivo proti skrajnežem na območju Hadite, dosegle več uspehov in pregnale borce Islamske države s širšega območja okoli jeza v provinci Anbar. Zavzele so tudi mesto Barvana, kjer so islamisti po umiku za seboj pustili tudi orožje in vozila.

Ameriška vojska je sporočila, da so izvedli pet napadov in da so pri tem uničili vozila islamskih skrajnežev, ki so vsebovala tudi protiletalsko artilerijo.

"Če bi zavzeli Hadito, bi bil ogrožen tudi Bagdad"
Ameriške sile so zračne napade na območju, kjer se ob boku iraških sil borijo sunitske milice, začele izvajati pretekli konec tedna. Po navedbah iraške vojske so ameriški napadi izjemno natančni in ne povzročajo dodatne škode. "Če bi Islamska država zavzela jez Hadita, bi bila resno ogrožena številna območja, tudi Bagdad," je za agencijo Reuters povedal šejk Ahmed Abu Riša.

Jezovi so glavna tarča džihadistov Islamske države. Jez Hadita je drugi največji jez v državi in z vodo oskrbuje na milijone ljudi. Nadzor nad največjim jezom v državi blizu Mosula na severu države so kurdske sile ob podpori ameriških letal iz rok IS-ja prevzele prejšnji mesec, še vedno pa islamisti nadzorujejo jez v Faludži.

ZDA v Iraku izvedle že 130 napadov
To je prvič, da so ZDA letalske napade na položaje IS-ja, ki so jih začele 8. avgusta, izvedle v podporo sunitskim plemenskim milicam. Doslej so napade, ki jih je bilo že 130, izvajale večinoma v podporo iraškim Kurdom na severu Iraka, so pa omejeno podpirale tudi vojsko in šiitske milice pri ustavitvi ofenzive IS-ja na mesto Amerli.

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo napovedal, da bo v sredo predstavil svojo strategijo v boju proti skrajnežem Islamske države. Dejal je, da ne bo šlo za vojno, kot je bila vojna v Iraku, in da bo v boju proti skrajnežem sodelovala mednarodna koalicija.