Vladne sile Mehdijevce pozivajo, naj položijo orožje. Foto: EPA
Vladne sile Mehdijevce pozivajo, naj položijo orožje. Foto: EPA
Posledice eksplozije obcestne bombe
Eksplozije obcestnih bomb v iraški prestolnici so že nekaj let vsakdanje. Foto: EPA

Ranjenih je bilo 225 ljudi, boji pa se nadaljujejo, čeprav je dal premier Nuri Al Maliki ultimat, naj v 72 urah položijo orožje, ali pa se spopadejo s hudimi posledicami. Gre za največjo akcijo iraških sil brez večje pomoči britanske ali ameriške vojske proti šiitskim milicam, ki jih vodi skrajni klerik Moktada Al Sadr. Vlada namreč želi vzpostaviti mir v več mestih, v katerih vladata kaos in nasilje.

Al Sadr je mlad šiitski klerik, ki je leta 2005 pomagal Malikiju priti na oblast, a sta se kmalu zatem razšla. Njegova oborožena milica, znana tudi kot Mehdijeva vojska, se je takrat obrnila tudi proti drugim šiitskim skupinam, še posebno proti Vrhovnemu iraškemu islamskemu svetu, ki ima velik vpliv v Malikijevi vladi in policiji.

Zavezniki le z majhno pomočjo
Predstavnik ameriške vojske je dejal, da je to stvar iraške vlade. Dodal je, da ameriška vojska pomaga le z mentorstvom in z nekaj zračne podpore. Po poročanju mestnega sveta Basre je bilo v bojih ubitih manjše število civilistov, ki so se zadrževali v svojih stanovanjih, prijetih pa naj bi bilo tudi večje število oboroženih upornikov.

Uradnik nekega iraškega naftnega podjetja je opozoril, da bi se lahko v primeru, da bi boji trajali več kot tri dni, ustavila proizvodnja nafte, saj zaposleni ne bodo mogli več priti na delo.

Spopadi tudi v Bagdadu
V Bagdadu so se šiitski militantneži spopadli z ameriško vojsko, pri čemer je bilo ubitih 14 ljudi, več kot 140 pa je bilo ranjenih. Šiitska Mehdijeva vojska, ki naj bi bila povezana z Iranom, naj bi več dni z minimeti obstreljevala tako imenovano "zeleno cono" v Bagdadu, v kateri so nastanjeni ameriški vojaki in vlada.

M. R.