Begunci Ramadija na poti v Bagdad. Foto: EPA
Begunci Ramadija na poti v Bagdad. Foto: EPA
false
Iraškim vladnim silam so se v bojih za Ramadi pridružili tudi šiitske milice. Foto: EPA

Iraškim silam se je pridružilo tudi okoli 3.000 pripadnikov šiitskih milic. Ofenziva je usmerjena proti mestu Husajba v dolini Evfrata, ki velja za odskočno desko za napade na Ramadi, prestolnico pokrajine Anbar, ki leži le 110 kilometrov od Bagdada.

V operaciji poleg lokalnih in zveznih policijskih enot, enot za hitro posredovanje notranjega ministrstva in rednih enot vojske sodelujejo tudi paravojaške enote in plemenski borci, je dejal neimenovani policijski poveljnik.

Iraške vladne sile naj bi po lastnih navedbah danes tudi preprečile napredovanje IS-ja zahodno od Bagdada. Borci IS-ja naj bi napadli kraj Al Halidija pri Ramadiju, vendar jih je iraška vojska ob pomoči plemenskih milic odbila, je dpa izvedel iz varnostnih krogov v Bagdadu. Al Halidija in vojaško oporišče ob jezeru Habanija sta zadnja pomembna položaja iraške vojske med Ramadijem in Faludžo, ki leži v neposredni bližini Bagdada in je že več kot leto dni v rokah skrajnežev.

200 pripadnikov IS-ja porazilo več kot 2.000 vojakov
Padec Ramadija pred tednom dni je bil označen za veliko osramotitev za iraško vlado, saj je, kot poroča BBC, 200 borcev Islamske države porazilo več kot 10-krat večje število iraških vojakov. Po mnenju vojaških poznavalcev v nasprotju s šiitskimi milicami, ki jih podpira tudi Iran, iraška vojska v boju proti IS-ju ne kaže potrebne odločnosti. Šiitske milice so odigrale ključno vlogo pri ponovnem zavzetju večinsko sunitskega Tikrita marca letos.

V boju za glavno mesto pokrajine Anbar je bilo ubitih okoli 500 ljudi, iz njega pa je pobegnilo več kot 40.000 prebivalcev, kar je tretjina celotnega prebivalstva. Omenjena provinca se razteza čez velik del iraške države, zahodno od Bagdada do meje s Sirijo, čeznjo pa potekajo ključne prometne povezave Iraka s Sirijo in Jordanijo. Kot še poroča BBC, naj bi IS nadzoroval polovico omenjene province.

Begunci iz Ramadija želijo v Bagdad
Združeni narodi si medtem prizadevajo za pomoč pobeglim prebivalcem Ramadaija. Glavnina izmed njih je v bližini mosta Bzebis nad Evfratom, ki vodi proti Bagdadu. Iraške oblasti so most zaprle, da bi preprečile vstop beguncev v iraško prestolnico. Ena izmed možnosti, zakaj so se oblasti odločile za tako potezo, naj bi bil strah pred morebitnim infiltriranjem oboroženih borcev med begunce in posledično njihov vstop v Bagdad.

"Poslušamo zgodbe o nasilju, streljanju in preganjanju civilistov, ki so ostali v mestu," je dejal Dominik Bartsch, namestnik ZN-ovega koordinatorja za pomoč v Iraku. Z zavzetjem Ramadija in Palmire sredi tedna naj bi Islamska država nadzorovala polovico Sirije in tretjino Iraka.

Ameriška vojska je medtem sporočila, da je z zaveznicami izvedla 22 zračnih napadov na Islamsko državo v Iraku, od tega štiri blizu Ramadija, še pet pa v Siriji.