Palmira v lepših časih. Foto: Reuters
Palmira v lepših časih. Foto: Reuters
IS je povsem pregnal vladne sile iz mesta. Foto: Reuters
Palmira velja za enega najpomembnejših mest starega veka. Foto: Reuters
Palmira dokončno padla v roke Islamske države

Tadmur, kot se danes imenuje antična Palmira, ima strateško pomemben položaj na križišču glavnih prometnic, ki na zahodu vodijo v Damask in Homs, na vzhodu pa v Irak. Njeno zavzetje predstavlja nov hud udarec prizadevanjem za zaustavitev IS-a, potem ko je v roke teh skrajnežev pred dnevi padlo iraško mesto Ramadi.

Simbolna in strateška oaza sredi sirske puščave
Zgodovinsko sirsko mesto, kjer stojijo ostanki mogočnih, več tisoč let starih templjev, je bilo nekdaj postojanka za karavane na svileni cesti. Mednarodna skupnost se boji, da se bodo džihadisti tudi v njem spustili v uničevanje zgodovinskih spomenikov, kot so se v Iraku, kjer so popolnoma opustošili antično asirsko mesto Nimrud, in uničevali artefakte v muzeju v Mosulu.

"Borci IS-a so v vseh delih Tadmurja, tudi v bližini arheoloških najdišč," je sporočil vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Humanitarne razmere v mestu so po njegovih besedah težke. Prekinjena je dobava elektrike, ni več vode in zdravstvene oskrbe. V mestu naj bi bilo več 10.000 ljudi, med njimi številni begunci z drugih območij Sirije.

Prvič IS zavzel mesto iz Asadovih rok
V mesto so džihadisti vdrli peš s severa. Po navedbah observatorija so se režimske sile umaknile s položajev v mestu in okoli njega, zapustile pa so tudi postojanko vojaških obveščevalcev, vojaško letališče in zapor, ki so ga džihadisti zajeli ponoči. Observatorij, ki ima na terenu v Siriji široko razvejano mrežo virov, je ob tem še sporočil, da je od začetka ofenzive IS-a na Palmiro 13. maja v spopadih umrlo najmanj 462 ljudi, med njimi najmanj 71 civilistov. To je sicer prvič, da je IS prevzel nadzor nad mestom neposredno od sirske vojske in njenih zavezniških sil.

Prvi zločini IS krožijo po spletu
Po prevzemu nadzora nad strateško pomembnim mestom, ki je kot plodovita oaza križišče večjih prometnic v Siriji, že prihajajo poročila o prvih zločinih. Islamska država se maščuje nad pripadniki plemena Šaijtat, ki so se na strani Al Asada borili proti brutalnemu samooklicanemu kalifatu. Na družbenih omrežjih so simpatizerji IS-a in tudi aktivisti objavili več posnetkov obglavljenih ljudi v središču Palmire, izstopa pa videoposnetek, ko nasprotnega borca ubijejo kar z ročnim protitankovskim orožjem (RPG).

Na Unescovem seznamu
Del Palmire, enega najpomembnejših starodavnih mest, je tudi na seznamu Unescove kulturne dediščine. Na jugozahodu mesta je muzej s pomembnimi eksponati. Predstavnik pristojnih sirskih oblasti za kulturno dediščino Mamun Abdulkarim je povedal, da so več sto kipov in drugih predmetov iz muzeja že umaknili, da pa mnogih, med njimi velike grobnice, niso.

"Če bo le pet pripadnikov IS-a vstopilo v antična poslopja, bodo uničili vse," je dodal Abdulkarim in mednarodno skupnost pozval, naj reši mesto. "Teroristični napad IS-a na Palmiro je maščevalno dejanje nad vso sirsko družbo in civilizacijo."

Palmira - izjemna mešanica
Direktorica Unesca Irina Bokova je že v sredo izrazila globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozvala k takojšnjemu končanju sovražnosti. V sporočilu za javnost je izpostavila, da spopadi ogrožajo eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Mednarodno skupnost je pozvala, naj stori vse, kar je v njeni moči, za zaščito civilistov in edinstvene kulturne dediščine Palmire.

Britanski zgodovinar Tom Holland je Palmiro opisal kot "izjemno mešanico klasičnih in iranskih vplivov, pomešanih z najrazličnejšimi arabskimi vplivi". Uničenje Palmire ne bi bila tragedija le za Sirijo, ampak izguba za ves svet, je dejal za CNN. "Mezopotamija, Irak, Sirija, to je vrelec globalne civilizacije."

Palmira dokončno padla v roke Islamske države