IS se je v zadnjih tednih osredotočil na Savdsko Arabijo. Foto: Reuters
IS se je v zadnjih tednih osredotočil na Savdsko Arabijo. Foto: Reuters
Pogrebne slovesnosti za žrtvami samomorilskih napadov. Foto: Reuters

V 13 minut dolgem posnetku je predstavnik izpostave IS-a v provinci Najd v osrednjem delu Arabskega polotoka pozval podpornike, naj napovejo vojno "sovražnikom islama, še posebej šiitom" na polotoku, je sporočila ameriška nadzorna skupina SITE.

Moški je podpornike še pozval, naj "očistijo zemljo nevernikov in odpadnikov", kot je označil šiite. Ob tem je spomnil na samomorilski napad na šiitsko mošejo v mestu Al Kadih na vzhodu države 22. maja, v katerem je bilo ubitih 21 ljudi, več kot 50 pa je bilo ranjenih.

Šiitska manjšina v Savdski Arabiji že dolgo toži nad diskriminacijo, ki jo nad njimi izvaja sunitska večina. Napad v Al Kadihu je bil prvi napad na šiite v Savdski Arabiji od novembra, ko je strelec ubil osem ljudi. Nov napad je IS izvedla še ta teden, ko so v eksploziji avtomobila bombe pred šiitsko mošejo v Damamu umrli štirje ljudje.

Kritika kralja
V posnetku so podporniki IS-a mlade Savdijce še pozvali, naj se obranijo "šiitske grožnje", in kritizirali sedanjo savdsko vlado in kralja Salmana, ker ne zaščitita sunitske večine. Nedavno je vodja IS-a Abu Bakr Al Bagdadi vladajočo savdsko kraljevo družino obtožil podpiranja sovražnikov, kot sta Zahod in Izrael.

Kljub vse večjim napetostim med šiiti in suniti v regiji je savdski kralj Salman po napadih obljubil, da bodo oblasti izsledile in kaznovale odgovorne za zločina. Kraljevina je sicer tudi del mednarodne koalicije, ki izvaja zračne napade na cilje IS-a v Iraku in Siriji, džihadisti pa so se zakleli, da se bodo za to maščevali.

Borec IS-a usposobljen v ZDA
Medtem je prišlo na dan, da je bil eden od borcev IS-a, ki je nedavno v posnetku pozival k sveti vojni, prek ameriškega programa na usposabljanju o protiterorističnih taktikah v ZDA. Gre za nekdanjega policijskega poveljnika iz Tadžikistana, polkovnika Gulmuroda Halimova, ki se je na posnetku pojavil oblečen v že prepoznavno črno opravo, oborožen s puško in strelivom.

Halimov pravi, da je sodeloval v programih na ameriških tleh trikrat, kar je potrdil tudi State Department. "Med letoma 2003 in 2014 je polkovnik Halimov prek protiterorističnega programa State Departmenta sodeloval pri petih protiterorističnih usposabljanjih v ZDA in v Tadžikistanu," je potrdila predstavnica ministrstva Pooja Jhunjhunwala.

Cilj programa je naučiti kandidate iz sodelujočih držav najnovejših protiterorističnih taktik, da bi se lahko borili proti točno takim borcem, kot se jim je Halimov zdaj pridružil, navaja CNN. Iz State Departmenta so še sporočili, da so Halimova usposabljali za krizni odziv, taktično upravljanje posebnih dogodkov, taktično vodenje ipd.