Ameriška obalna straža je v morju našla rešilne jopiče in rešilni čoln, iz vode pa so potegnili le eno truplo. Foto: Reuters
Ameriška obalna straža je v morju našla rešilne jopiče in rešilni čoln, iz vode pa so potegnili le eno truplo. Foto: Reuters
El Faro
Ladja El Faro je bila na poti od Floride do Portorika. Foto: Reuters

Iskanje 33 članov posadke in ladje, ki se ji je pokvaril motor, je bilo zaman, saj so našli le eno truplo in poškodovan rešilni čoln, našli pa so tudi rešilne jopiče in madeže od olja. Obalna straža je sporočila, da se je ladja najverjetneje potopila, saj je pet kilometrov pod morsko gladino našla lokacijo ladijske različice črne skrinjice, ki jo bo skušala dvigniti na površje.

"Zelo hudo nam je bilo, ko smo izvedeli, da niso našli preživelih," je povedala Bella Dinh-Zarr, podpredsednica nacionalnega sveta za varnost v prometu. "V iskalni akciji so naredili vse, kar so lahko. Naše ekipe in letala so večkrat poleteli v neurje," pa je povedal kapitan obalne straže Mark Fedor.

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil sožalje družinam umrlih in zagotovil, da ima nadaljnja preiskava nesreče vso podporo zvezne vlade, saj si družine 28 ameriških in petih poljskih mornarjev zaslužijo odgovore. Ob tem je dodal še, da je treba zagotoviti varnost vseh Američanov, tudi mornarjev, ki vsak dan prevažajo nujno potrebne dobrine.

Ladjo je zajel orkan Joaquin, ki je bil močnejši
Ladja El Faro je bila na poti od Floride do Portorika, ko se ji je pri Bahamih pokvaril motor in je ostala brez elektrike. Ladjo je zajel orkan Joaquin, visoki valovi pa so jo očitno potopili. Kapitan se je nazadnje oglasil v četrtek, ko je sporočil, da so visoki valovi zalili del ladje, da je veter izjemno močan in da je ladja nagnjena za 15 stopinj. Kapitan je bil prepričan, da bodo težave odpravili, a pozneje z ladje ni bilo več nobenega signala.

Podjetje Tote Maritime, ki je bilo lastnik ladje El Faro, je sporočilo, da je bila ladja opremljena s sodobnimi reševalnimi plovili in da je bila ekipa na ladji popolnoma usposobljena za spopadanje s spremenljivim vremenom.

Orkan divjal nad Bahami, v ZDA hude poplave
Orkan Joaquin je prejšnji teden divjal nad Bahami. Prinesel je veter s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro in močan dež, povzročil pa je tudi ogromno gmotne škode. Na poti do vzhodne obale ZDA je orkan sicer oslabel, a je Južni in Severni Karolini kljub temu prinesel močno deževje in poplave, zaradi česar je umrlo 19 ljudi.