Vodja stranke Pirati Birgitta Jonsdottir. Foto: Reuters
Vodja stranke Pirati Birgitta Jonsdottir. Foto: Reuters

Trenutno vladajočo koalicijo skupaj z Neodvisno stranko vodi Stranka napredka s premierjem Sigurdurjem Ingijem Johannssonom na čelu. Premier Sigmundur David Gunnlaugsson je že spomladi odstopil pod pritiski javnosti in po množičnih protestih, ki so sledili razkritju t. i. panamskih dokumentov, da je imel podjetje v davčni oazi na britanskih Deviških otokih.

Stranka napredka ima trenutno šibko podporo in bi za vladajočo koalicijo potrebovala podporo tretje stranke, da bi si zagotovila 32 sedežev v parlamentu, potrebnih za zagotovitev večine.

Pirati še pred volitvami sklenili koalicijo
Zelo dober izid pa se zato na volitvah obeta drugi največji piratski stranki, ki je nastala leta 2012 in ima podporo med mladimi volivci. Nekatere ankete kažejo, da bi lahko prehitela Neodvisno stranko in postala največja stranka s približno petino glasov. Skupaj z Zelenim gibanjem in Socialdemokrati ter sredinsko Svetlo prihodnostjo so Pirati že pred današnjimi volitvami dosegli dogovor o oblikovanju nove koalicije.

Redne volitve so bile sicer predvidene za april naslednje leto. Približno 246.500 volilnih upravičencev bo volilo predstavnike v 63-članski parlament, volišča pa se bodo v najsevernejši evropski državi zaprle ob 22. uri oz. opolnoči po srednjeevropskem času. Prvi delni izidi bodo tako znani v nočnih nedeljskih urah.